SUA vor suplimenta securitatea reprezentanţelor diplomatice, a anunţat Hillary Clinton Congresul

Statele Unite vor suplimenta cu sute de puşcaşi marini protecţia reprezentanţelor diplomatice, a anunţat marţi secretarul de Stat Hillary Clinton într-o scrisoare adresată Congresului care însoţeşte un raport guvernamental privind atacul asupra Consulatului de la Benghazi.

300 afișări
Imaginea articolului SUA vor suplimenta securitatea reprezentanţelor diplomatice, a anunţat Hillary Clinton Congresul

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest raport, publicat marţi seara, redactat de o către o Comisie creată chiar de Clinton după atentatul comis în Libia la 11 septembrie, denunţă eşecuri în materie de securitate la consulatul american.

Raportul acestei Comisii, un Comitet de Revizuire (ARB) a acţiunii administraţiei americane, a mai conchis că înainte de atentat nu a existat "nicio informaţie imediată sau specifică" care să semnaleze serviciilor de spionaj americane existenţa unei ameninţări împotriva acestui consulat.

Atacul armat, comis de miliţii islamiste apropiate Al-Qaida, s-a soldat cu moartea ambasadorului american Christopher Stevens şi altor trei agenţi americani.

Clinton a oferit asigurări la mijlocul lui octombrie că "(îşi va) asuma responsabilitatea" gestionării şi consecinţelor acestui atentat terorist, care a declanşat o adevărată furtună politică între Guvernul democrat şi opoziţia republicană înainte de realegerea lui Barack Obama.

Departamentul de Stat a dat publicităţii marţi seara partea "neconfidenţială" a raportului ARB şi scrisori trimise de către Clinton Comisiilor pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

Congresul urmează să audieze miercuri şi joi oficiali din cadrul Departamentului de Stat şi Pentagonului asupra atacului de la Benghazi, dar în absenţa secretarului de Stat Hillary Clinton, care este bolnavă de câteva zile.

Clinton urma să depună mărturie joi în faţa Comisiilor pentru Afaceri Externe ale Camerei Reprezentanţilor (majoritar republicană) şi Senatului (majoritar democrată), însă ea continuă să se recupereze în urma unei "comoţii cerebrale" după ce a leşinat săptămâna trecută din cauza unei "deshidratări extreme" datorată unui "virus gastric", potrivit Departamentului de Stat. În locul ei urmează să fie audiaţi adjuncţii săi William Burns şi Thomas Nides.

Copreşedinţii ARB, diplomatul Thomas Pickering şi amiralul Mike Mullen, urmează să depună mărturie miercuri, cu uşile închise, în faţa Congresului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici