Subiectele care vor fi abordate la summitul NATO de la Bucureşti

Principalele probleme care vor fi discutate în cadrul summitului NATO de la Bucureşti sunt Afganistanul, extinderea organizaţiei, apărarea antirachetă, Kosovo sau relaţiile NATO-Rusia, a declarat un oficial american, citat într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX de ambasada SUA.

30 afișări
Imaginea articolului Subiectele care vor fi abordate la summitul NATO de la Bucureşti

Subiectele care vor fi abordate la summitul NATO de la Bucureşti

Kurt Volker, asistent adjunct principal al secretarului american de Stat, consideră că există divergenţe de percepţie în multe privinţe între Statele Unite şi Europa. "Cred cu tărie că suntem o comunitate şi că suntem afectaţi de aceste provocări în acelaşi mod, şi este imperativ să rămânem alături", a precizat el.

El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică s-a adaptat în ultima vreme la un nou mediu de securitate.

Afganistanul este primul exemplu al rolului pe care NATO trebuie să îl joace cu succes în domeniul securităţii, întrucât binele societăţilor, securitatea societăţilor noastre depind de ce facem în Afganistan, a afirmat acesta, în cursul unui discurs susţinut la Centrul pentru Relaţii Transatlantice al Şcolii pentru Studii Internaţionale Avansate, din cadrul Universităţii Johns Hopkins, din Washington.

În ceea ce priveşte extinderea NATO, acest sector a constituit un succes istoric pentru alianţă. "Avem în total 100 de milioane de persoane din Marea Baltică şi până la Marea Neagră care trăiesc în societăţi libere, democratice, în economii de piaţă care prosperă şi sunt în siguranţă ca membre NATO şi membre integrate ale Uniunii Europene, într-o Europă întreagă şi liberă", a adăugat el.

"Este o realizare grozavă. Extinderea NATO a constituit avangarda acestui lucru. Nu este singurul lucru. Şi extinderea UE a fost foarte importantă. Însă extinderea NATO a constituit o diferenţă foarte importantă pentru ţările şi popoarele din centrul şi estul Europei", a declarat el.

Potrivit oficialului, acest lucru a îmbunătăţit Alianţa. "Ştiu că aceasta a fost o dezbatere în perioada 1997-1998, când au existat dezbateri pe tema ratificării, că primirea unor ţări care nu sunt atât de bogate şi dezvoltate şi ale căror forţe militare nu erau atât de puternice ca ale ţărilor membre NATO din 1996. A fost o dezbatere (...) însă acum sunt încrezător că alianţa este bună", a explicat el.

Potrivit oficialului, Alianţa Nord-Atlantică este mai puternică pentru că are membre ţări ca Polonia, Cehia, România, Bulgaria. "Ele aduc capacitate, voinţă politică, aduc un angajament pentru aceleaşi valori şi principii în care NATO a crezut întotdeauna şi cred că alianţa este mult mai implicată din punct de vedere operaţional şi mai relevantă pentru viitor astăzi, ca rezultat al extinderii care s-a produs în 1997 şi 2002", a declarat el.

"Privim înainte şi vedem că misiunea de a construi o Europă întreagă, liberă şi paşnică nu este încheiată. Avem Balcanii, Ucraina, avem Georgia, Belarus - o dictatură, şi considerăm că trebuie să continuăm că construim societăţi mai puternice în Europa", a adăugat el.

"NATO este o organizaţie a consensului. Toate cele 26 de state membre trebuie să aprobe o decizie privind aderarea unui nou membru. Sunt încrezător că vor fi noi invitaţii la Bucureşti. Vrem să vedem cât mai multe ţări cum reuşesc", a precizat oficialul.

Un alt subiect care va fi pe agenda summitului este Kosovo. NATO are o misiune specială în Kosovo, care conduce operaţiunea KFOR, de menţinere a securităţii, a libertăţii de mişcare şi de a proteja comunităţile minoritare şi lăcaşurile religioase din Kosovo.

"Cred că 90 la sută sau peste 80 la sută dintre trupele din Kosovo sunt europene. (Statele Unite) au numai 1.700 de militari. Însă KFOR, operaţiunea NATO, are o misiune foarte importantă în Kosovo, într-o perioadă în care asistăm la independenţa Kosovo", a menţionat oficialul.

În ceea ce priveşte viitorul scut american de apărare antirachetă din Europa, articolul 5 din Tratatul NATO prevede că alianţa trebuie să îşi protejeze teritoriul şi populaţia de ameninţări. "Avem un angajament colectiv de apărare. Nu menţionează că ne vom proteja de orice, cu excepţia rachetelor. Spune că trebuie să facem acest lucru", a mai spus Volker.

În privinţa relaţiilor dintre NATO şi Rusia, oficialul a subliniat interesele comune bilaterale. Consiliul NATO-Rusia a fost fondat în 2002, în cadrul unui summit dintre alianţă şi această ţară. "Cred că nu am exploatat niciodată în întregime potenţialul Consiliului NATO-Rusia, şi cred că ar trebui să facem acest lucru. Am vrea să colaborăm în domeniul apărării antirachetă. Rachetele pot afecta nu numai teritoriul NATO, ci şi pe cel rus", a explicat el.

"Am vrea să colaborăm pentru securitatea din Balcani, Cred că acest lucru depinde de un Kosovo independent şi o operaţiune KFOR care asigură securitatea acolo. Trebuie să privim înainte", a conchis oficialul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici