Suedia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Membri Parlamentului suedez au susţinut o propunere a Guvernului de centru-stânga de a reintroduce serviciul militar obligatoriu în anul 2018, informează Euronews.

1182 afișări
Imaginea articolului Suedia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Suedia reintroduce serviciul militar obligatoriu (Imagine: Pinterest)

Această măsură este luată în considerare din cauza îngrijorărilor în privinţa securităţii şi a incapacităţii ca poziţiile libere din cadrul Armatei să fie ocupate de voluntari.

Serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi a fost desfiinţat în Suedia în anul 2010, creşterea militarizării din regiunea baltică, de la anexarea Crimeei în anul 2014, a condus la reexaminarea poziţiei Guvernului suedez.

Decizia a fost susţinută de aproximativ 70% dintre membrii parlamentari. Asta înseamnă că 4.000 de bărbaţi şi femei selectate din cele 13.000 de persoane născute în anul 1999 vor fi mobilizaţi de la 1 ianuarie 2018.

Recruţii vor servi între nouă şi 12 luni, timp în care se speră că numărul celor care vor deveni cadre militare profesioniste va creşte.

Suedia este cunoscută pentru neutralitatea sa, dar „activitatea militară a Rusiei” a fost ”unul dintre motivele” aceste acţiuni.

O garnizoană a fost de asemenea recent restaurată pe insula Gotland, ce înconjoară trei foste state sovietice.

Suedia şi Finlanda cooperează îndeaproape în chestiuni militare şi deşi cele două state nu sunt membre NATO, ameninţarea din partea Rusiei pare să le apropie de organizaţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici