Suedia şi Finlanda au decis. Cele două ţări nordice vor depune simultan cereri de aderare la NATO

  • Suedia şi Finlanda au convenit să depună simultan cereri de aderare la alianţa NATO, condusă de SUA, încă de la mijlocul lunii viitoare, a anunţat presa nordică.
  • Cotidianul finlandez Iltalehti a declarat luni că Stockholm "a sugerat ca cele două ţări să îşi exprime dorinţa de a adera" în aceeaşi zi, iar Helsinki a fost de acord "atât timp cât guvernul suedez a luat o decizie".
12989 afișări
Imaginea articolului Suedia şi Finlanda au decis. Cele două ţări nordice vor depune simultan cereri de aderare la NATO

Prim-miniştrii celor două ţări au declarat în această lună că au deliberat cu privire la această chestiune, argumentând că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat "întregul peisaj de securitate al Europei" şi a "modelat dramatic mentalităţile" în regiunea nordică, scrie The Guardian.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat atunci că ţara sa, care are o graniţă de 1.300 km cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianţei "destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni", în ciuda riscului de a înfuria Moscova.

Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a declarat că Suedia trebuie să fie "pregătită pentru tot felul de acţiuni din partea Rusiei" şi că "totul s-a schimbat" atunci când Moscova a atacat Ucraina. Rusia a avertizat în mod repetat ambele ţări împotriva acestei acţiuni.

Kremlinul a declarat că va fi forţată să "restabilească echilibrul militar" prin întărirea apărării sale în zona baltică, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare, dacă cele două ţări decid să abandoneze decenii de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici