Sumitul NATO. Alianţa cere Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia

Liderii celor 32 de ţări NATO, reuniţi la Washington, au stabilit principalele direcţii, orientări şi principii ale alianţei. În textul declaraţiei Sumitului este meţionat că ţările NATO nu vor renunoaşte niciodată anexările ilegale ale Rusiei la teritoriul ucrainean şi în plus se cere ca Moscova să îşi retragă trupele din Moldova şi Georgia

Urmărește
746 afișări
Imaginea articolului Sumitul NATO. Alianţa cere Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia

Sumitul NATO. Alianţa cere Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia

"Solicităm Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul acestora", se precizează în declaraţia Summit-ului NATO.
 
Armata rusă deţine aproximativ 1.500 – 2.000 de militari în regiunea Transnistria. Aceştia sunt grupaţi în două categorii: aşa-numiţii „pacificatori” ce şi-au început misiunea în 1992 la finele Războiului de Nistru dintre armata Republicii Moldova şi separatiştii pro-ruşi tranisnistreni susţinuţi de Rusia, şi soldaţii ruşi din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).
 
Liderii ţărilor NATO au condamnat războiul din Ucraina în declaraţia Summit-ului şi au precizat că nu va exista "impunitate pentru abuzurile şi încălcările drepturilor omului, crimele de război şi alte încălcări ale dreptului internaţional"
 
"Rusia poartă responsabilitatea exclusivă pentru războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU. Nu poate exista impunitate pentru abuzurile şi încălcările drepturilor omului, crimele de război şi alte încălcări ale dreptului internaţional comise de forţele şi oficialii ruşi.  Rusia este responsabilă pentru moartea a mii de civili şi a provocat pagube importante infrastructurii civile.  Condamnăm în termenii cei mai fermi atacurile oribile ale Rusiei asupra poporului ucrainean, inclusiv asupra spitalelor, la 8 iulie. Rusia trebuie să înceteze imediat acest război şi să îşi retragă complet şi necondiţionat toate forţele din Ucraina, în conformitate cu rezoluţiile Adunării Generale a ONU.  Nu vom recunoaşte niciodată anexările ilegale ale Rusiei la teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea", se precizeză în declaraţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici