- Home
- Externe
- (20.07.2020, 16:08)
- Mihai Draghici
Summitul UE | Angela Merkel şi Emmanuel Macron sunt optimişti privind un acord pe tema Fondului de relansare/ "Am avansat mult"
- Angela Merkel şi Emmanuel Macron sunt încrezători privind un acord pe tema Fondului de relansare, la summitul UE aflat în curs la Bruxelles
- Cancelarul Germaniei: "Noaptea trecută, după lungi negocieri, am găsit cadrul pentru un posibil acord"
- Preşedintele Franţei: "Am avansat mult în privinţa regulilor de funcţionare a planului de relansare"
Urmărește
1077 afișări
Sursă foto: Profimedia
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-au declarat optimişti, luni, în privind ajungerii la un acord, în a patra zi a summitului Uniunii Europene, privind bugetul multianual şi Fondul de relansare post-pandemie.
"Noaptea trecută, după lungi negocieri, am găsit cadrul pentru un posibil acord. Este un pas înainte şi acest lucru ne oferă speranţa că astăzi am putea ajunge la un acord, cel puţin că un acord este posibil", a afirmat Angela Merkel, citată de cotidianul Le Figaro.
La rândul său, Emmanuel Macron s-a declarat încrezător că se poate ajunge la un acord. "Am avansat mult în privinţa regulilor de funcţionare a planului de relansare", a declarat Emmanuel Macron, salutând "spiritul de compromis şi voinţa de avansare" a liderilor ţărilor UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Xi Jinping a discutat cu Putin la câteva ore după revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Gheorghe Falcă: Georgescu era aruncat la coşul de gunoi, dacă făcea parte din clasa politică
-
O importantă fabrică din România se închide. Producţia se mută în altă ţară. Sute de oameni vor fi concediaţi
"Au existat momente foarte tensionate şi vor mai fi momente dificile, mai ales asupra cuantumului total al planului de relansare şi asupra subvenţiilor, unul dintre subiectele cele mai sensibile. Dar există progrese. Acum trebuie să intrăm în detalii. Vom fi nevoiţi să ajungem la soluţii de compromis, dar trebuie să menţinem ambiţiile privind viitoarele politici europene, în special politica climatică, suveranitatea, politica digitală şi cea faţă de tineri. Avem nevoie de solidaritate europeană şi de stabilitatea zonei euro", a explicat Emmanuel Macron.
Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE depun eforturi pentru aprobarea bugetului comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a Fondului de relansare economică post-pandemie. Potrivit planului, cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 este de 1.074 de miliarde de euro.
În cadrul negocierilor, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a propus iniţial ca Fondul UE de relansare post-pandemie să rămână la nivelul propus de Comisia Europeană, de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile ar urma să scadă la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele ar fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde). Însă Olanda, Austria, Danemarca, Suedia şi Finlanda ar vrea reducerea nivelului subvenţiilor la 375 de miliarde de euro. Pentru depăşirea impasului, Charles Michel a propus luni un nivel al granturilor de 390 de miliarde de euro, au declarat surse citate de site-ul Politico.eu.
Alte disensiuni se referă la condiţionarea acordării fondurilor de respectarea normelor statului de drept, o idee contestată vehement de Ungaria şi Polonia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Veşti bune: Un medicament experimental reduce în 79% din cazuri agravarea simptomelor Covid-19, conform unui studiu britanic
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe