Summitul UE | Angela Merkel şi Emmanuel Macron sunt optimişti privind un acord pe tema Fondului de relansare/ "Am avansat mult"

  • Angela Merkel şi Emmanuel Macron sunt încrezători privind un acord pe tema Fondului de relansare, la summitul UE aflat în curs la Bruxelles
  • Cancelarul Germaniei: "Noaptea trecută, după lungi negocieri, am găsit cadrul pentru un posibil acord"
  • Preşedintele Franţei: "Am avansat mult în privinţa regulilor de funcţionare a planului de relansare"
1069 afișări
Imaginea articolului Summitul UE | Angela Merkel şi Emmanuel Macron sunt optimişti privind un acord pe tema Fondului de relansare/ "Am avansat mult"

Sursă foto: Profimedia

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-au declarat optimişti, luni, în privind ajungerii la un acord, în a patra zi a summitului Uniunii Europene, privind bugetul multianual şi Fondul de relansare post-pandemie.

"Noaptea trecută, după lungi negocieri, am găsit cadrul pentru un posibil acord. Este un pas înainte şi acest lucru ne oferă speranţa că astăzi am putea ajunge la un acord, cel puţin că un acord este posibil", a afirmat Angela Merkel, citată de cotidianul Le Figaro.

La rândul său, Emmanuel Macron s-a declarat încrezător că se poate ajunge la un acord. "Am avansat mult în privinţa regulilor de funcţionare a planului de relansare", a declarat Emmanuel Macron, salutând "spiritul de compromis şi voinţa de avansare" a liderilor ţărilor UE.

"Au existat momente foarte tensionate şi vor mai fi momente dificile, mai ales asupra cuantumului total al planului de relansare şi asupra subvenţiilor, unul dintre subiectele cele mai sensibile. Dar există progrese. Acum trebuie să intrăm în detalii. Vom fi nevoiţi să ajungem la soluţii de compromis, dar trebuie să menţinem ambiţiile privind viitoarele politici europene, în special politica climatică, suveranitatea, politica digitală şi cea faţă de tineri. Avem nevoie de solidaritate europeană şi de stabilitatea zonei euro", a explicat Emmanuel Macron.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE depun eforturi pentru aprobarea bugetului comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a Fondului de relansare economică post-pandemie. Potrivit planului, cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 este de 1.074 de miliarde de euro.

În cadrul negocierilor, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a propus iniţial ca Fondul UE de relansare post-pandemie să rămână la nivelul propus de Comisia Europeană, de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile ar urma să scadă la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele ar fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde). Însă Olanda, Austria, Danemarca, Suedia şi Finlanda ar vrea reducerea nivelului subvenţiilor la 375 de miliarde de euro. Pentru depăşirea impasului, Charles Michel a propus luni un nivel al granturilor de 390 de miliarde de euro, au declarat surse citate de site-ul Politico.eu.

Alte disensiuni se referă la condiţionarea acordării fondurilor de respectarea normelor statului de drept, o idee contestată vehement de Ungaria şi Polonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici