Summitul UE. Ursula von der Leyen: Bruxellesul nu va finanţa construirea de garduri la frontiere

  • Summitul UE. Preşedintele Comisiei Europene respinge cererile de finanţare a construcţiei de garduri antiimigraţie la frontiera cu Belarus.
  • Ursula von der Leyen: "Există de mult timp o poziţie comună a Comisiei Europene şi a Parlamentului European că nu sunt finanţate garduri".
2901 afișări
Imaginea articolului Summitul UE. Ursula von der Leyen: Bruxellesul nu va finanţa construirea de garduri la frontiere

Summitul UE. Ursula von der Leyen: Bruxellesul nu va finanţa construirea de garduri la frontiere

Uniunea Europeană nu va oferi finanţare pentru construirea de garduri antiimigraţie la frontiere, a afirmat vineri seară, după summitul Consiliului European, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în contextul în care 12 ţări au cerut bani pentru securizarea graniţelor cu Belarus.

"Eu am fost foarte clară asupra faptului că există de mult timp o poziţie comună a Comisiei Europene şi a Parlamentului European că nu sunt finanţate garduri şi instalarea de sârmă ghimpată la frontiere", a afirmat Ursula von der Leyen, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Ouest France.

Tema a fost discutată în cursul reuniunii Consiliului European, desfăşurată joi şi vineri la Bruxelles. Lituania construieşte un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Belarus, pentru a bloca afluxul de imigranţi extracomunitari. "Sunt necesare măsuri pe termen scurt pentru gestionarea acestei crize", a afirmat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la summitul UE.

"Dacă Lituania construieşte o barieră, trebuie să mizeze pe solidaritatea noastră. Nu vor suporta doar contribuabilii lituanieni această barieră", a afirmat, la rândul său, cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg.

Polonia a anunţat, la rândul său, un proiect de construcţie a unui gard la frontiera cu Belarus.

Miniştrii de Interne din 12 state UE - Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cipru, Slovacia şi Ungaria - au cerut Comisiei Europene să finanţeze construirea gardurilor la frontiera cu Belarus.

Polonia a mobilizat aproape 6.000 de militari la frontiera cu Belarus, în cadrul măsurilor de securitate aplicate pentru oprirea imigranţilor extracomunitari care încearcă să ajungă în spaţiul Uniunii Europene. De la începutul lunii octombrie, au fost raportate 9.600 de tentative de trecere a frontierei în mod clandestin din Belarus în Polonia.

Uniunea Europeană şi Administraţia de la Varşovia acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor extracomunitari spre spaţiul UE ca ripostă la sancţiunile impuse de Bruxelles. Administraţia Aleksandr Lukaşenko a negat acuzaţiile. Cel puţin şapte solicitanţi de azil au murit în ultimele luni la frontiera dintre Belarus şi Polonia, iar organizaţiile pentru drepturile omului denunţă încălcări ale dreptului internaţional.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici