Suspectul în atentatul eşuat de la New York va fi inculpat pentru terorism internaţional - VIDEO

Presupusul autor al atentatului eşuat de la New York, Faisal Shahzad, va fi inculpat pentru terorism internaţional şi tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă, a anunţat marţi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.

24 afișări
Imaginea articolului Suspectul în atentatul eşuat de la New York va fi inculpat pentru terorism internaţional - VIDEO

Suspectul în atentatul eşuat de la New York va fi inculpat pentru terorism internaţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Faisal Shahzad va fi cercetat pentru "acte de terorism care depăşesc frontierele naţionale" şi "tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă", a declarat Holder în cadrul unei conferinţe de presă.

Shahzad şi-a "recunoscut implicarea" în atentatul eşuat, a adăugat secretarul american.

Directorul adjunct al FBI, John Pistole, a declarat la rândul său că suspectul "a furnizat informaţii şi dovezi interesante".

Pistole a precizat că numele lui Shahzad a fost introdus pe lista americană a persoanelor care au interdicţie de zbor ("no-fly list") la câteva ore după ce a fost identificat ca suspect, ceea ce a permis arestarea lui în timp ce încerca să părăsească Statele Unite.

Ancheta continuă pentru a stabili dacă Shahzad are legături cu grupări radicale din Statele Unite sau din străinătate, au adăugat oficialii americani.

Anchetatorii din Pakistan au arestat mai mulţi suspecţi în cadrul investigaţiei privind atacul eşuat cu maşină-capcană din Times Square, a anunţat marţi o sursă din cadrul serviciilor secrete pakistaneze, relatează CNN.

Aceştia au arestat două sau trei persoane după ce au percheziţionat o casă unde ar fi stat presupusul autor al atacului din Times Square, Faisal Shahzad, în timpul vizitei sale în Pakistan, a declarat sursa citată.

Casa se află în districtul Nazimabad din Karachi.

Statele Unite "colaborează strâns" cu Pakistanul în ancheta privind atentatul eşuat de sâmbătă din New York, a anunţat marţi diplomaţia americană, citată de AFP.

"Colaborăm strâns cu Guvernul din Pakistan în ceea ce priveşte ancheta în curs privind atentatul din Times Square", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Philip Crowley. "Suntem mulţumiţi că Pakistanul a promis că va coopera pe deplin", a adăugat el.

La Islamabad, un oficial din cadrul Guvernului pakistanez declarase anterior că ţara sa le-a promis Statelor Unite că vor colabora în această anchetă.

"Pakistanul şi Statele Unite au o colaborare fermă în domeniul luptei antiteroriste. Dacă va fi necesar, vom extinde şi mai mult colaborarea cu Statele Unite", a precizat sursa citată, adăugând că ambasadorul american la Islamabad, Anne Patterson, a fost primit de ministrul pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi.

Faisal Shahzad a fost reţinut luni seară la New York, în timp ce încerca să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Dubai, iar autorităţile americane au afirmat că ancheta se orientează în direcţia terorismului internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici