Sute de persoane evacuate din spitale din New York, afectate de ciclonul Sandy

Spitale din New York se confruntă cu o adevărată provocare după trecerea ciclonului Sandy, pene de electricitate şi lipsa generatoarelor obligând deja trei instituţii să evacueze sute de pacienţi, repartizaţi către alte spitale.

268 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane evacuate din spitale din New York, afectate de ciclonul Sandy

Sute de persoane evacuate din spitale de la New York, afectate de ciclonul Sandy (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

După Spitalul Coney Island (sud-est) şi New York University Hospital (NYU, la sud de Manhattan), Spitalul Bellevue a fost evacuat complet miercuri, din cauza pagubelor suferite, a anunţat primarul New York-ului, Michael Bloomberg.

"Acest lucru va afecta aproximativ 500 de pacienţi", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Aproximativ 200 de bolnavi - între care aproximativ 20 de nou-născuţi - au fost evacuaţi de la NYU, cu ajutorul unor ambulanţe, în cursul nopţii de luni spre marţi, în timp ce furtuna făcea ravagii.

Bellevue, situat în estul Manhattanului, într-un sector fără electricitate, funcţiona de luni seara fără generatoare.

"Poate că este situaţia cea mai complicată cu care ne confruntăm în gestionarea New Yorkului de 30 de ani. În ceea ce îi priveşte pe pacienţii care suferă de afecţiuni acute sau cronice, este cu siguranţă mai complicat decât la 11 septembrie", a declarat pentru AFP doctor Carlos Cordon-Cardo, şeful Departamentului de Patologie de la Spitalul Mount Sinai, care a primit aproximativ 100 de bolnavi evacuaţi de la alte spitale.

"Eram acolo la 11 septembrie", povesteşte el. "Erau persoane cu probleme pulmonare, probleme respiratorii, dar nu erau atât de mulţi oameni foarte, foarte bolnavi, cu nevoi medicale acute, deoarece, din nefericire, mulţi dintre ei erau morţi. De această dată, ne aflăm în prezenţa unei adevărate urgenţe medicale", a continuat el.

Mount Sinai, situat în zona Upper East, unul dintre cartierele oraşului în care electricitatea nu a fost întreruptă, a primit în noaptea de luni spre marţi 64 de pacienţi veniţi de la NYU, aduşi cu zeci de ambulanţe, în timp ce ploaia şi rafale violente de vânt abia scădeau în intensitate.

"Exista o cerere importantă pentru transferarea unor pacienţi aflaţi în stare critică. Am primit numeroşi pacienţi foarte bolnavi, care nu aveau niciun dosar medical electronic, ci doar câteva hârtii pe jumătate udate de apă", a adăugat medicul.

Mulţi dintre cei 650 de membri ai personalului spitalului au dormit în locuinţe improvizate, pentru a putea să continue să dea curs urgenţelor.

"Era extraordinar să îi vezi pe toţi aceşti profesionişti muncind împreună în armonie, fără să închidă un ochi sau dormind pe mese sau în maşini, în garaj", subliniază dr. Cordon-Cardo.

Miercuri, situaţia în spitalele afectate de Sandy a rămas în continuare precară.

"Evaluăm extinderea impactului uraganului asupra tuturor instalaţiilor noastre pentru îngrijiri, de cercetare şi pentru educaţie", a anunţat NYU într-un comunicat. Doar o parte a personalului a fost chemată la muncă miercuri şi joi, se precizează în comunicat.

"Spitalul Coney Island şi Serviciile sale de Urgenţă sunt închise până la noi ordine", din cauza inundaţiilor şi a unei lipse a sistemelor electrice de rezervă, a anunţat Evelyn Hernandez, directoarea pentru Comunicare a spitalelor din New York. Spitalul a transferat aproximativ 200 de pacienţi către alte instituţii şi a solicitat unor pacienţi care nu se aflau într-o stare critică să rămână acasă.

În opinia dr. Cordon-Cardo, una dintre "cheile" succesului operaţiunilor de evcuare a fost o pregătire anterioară minuţioasă.

"Am început să ne coordonăm la sfârşitul săptămânii. Am creat locuri de dormit în mai multe săli de conferinţă. Membrii personalului nostru care locuiau departe şi care apreciau că vor întâmpina probleme în a ajunge la spital au venit încă de duminică. Atunci când ciclonul a sosit, luni seara, echipa era pregătită", a declarat el.

"Munca noastră nu s-a terminat. Trebuie să supraveghem o serie de pacienţi. Vom continua să muncim 24 de ore din 24", a conchis dr. Cordon-Cardo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici