Talibanii ameninţă forţele NATO cu un "război lung", dacă nu părăsesc Afganistanul

Talibanii au cerut marţi militarilor NATO şi forţelor americane să părăsească Afganistanul, dacă nu vor să se confrunte într-un "război lung", cu o zi înainte de cea de-a opta aniversare a debutului operaţiunilor care au dus la căderea regimului fundamentalist, la sfârşitul lui 2001.

36 afișări
Imaginea articolului Talibanii ameninţă forţele NATO cu un "război lung", dacă nu părăsesc Afganistanul

Talibanii ameninţă forţele NATO cu un "război lung", dacă nu părăsesc Afganistanul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Dacă vreţi să continuaţi să ocupaţi această ţară populată de locuitori mândri şi religioşi, în numele luptei împotriva terorismului, trebuie să ştiţi că suntem foarte răbdători şi gata de un război lung", declară mişcarea talibanilor afgani, într-un e-mail scris în limba paştună.

Talibanii le amintesc "ocupanţilor occidentali" că "ar trebui să citească cărţile de istorie şi să îşi amintească faptul că poporul afgan este întotdeauna dispus să îşi sacrifice viaţa pentru islam şi ţara sa".

În acest comunicat, talibanii subliniază de asemenea că nu au nici o intenţie de a ataca Europa şi că scopul lor este "eliberarea ţării (lor) şi instaurarea unui stat islamic".

Aceste declaraţii ale talibanilor intervin cu o zi înainte de cea de-a opta aniversare a debutului operaţiunilor forţelor internaţionale în Afganistan.

După atentatele de la 11 septembrie 2001, americanii au declanşat la 7 octombrie operaţiunile împotriva regimului taliban care susţinea reţeaua al-Qaida, cea care a organizat atacurile în Statele Unite. Astfel, fundamentaliştii au fost înlăturaţi de la putere în câteva săptămâni.

De doi ani, insurecţia afgană, compusă în majoritate de talibani, s-a intensificat şi extins aproape în toată ţara, ceea ce i-a făcut pe occidentali să se teamă de un eşec militar în această zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici