Ţările UE vor să ajungă la un acord cu privire la legislaţia privind refacerea habitatelor naturale

Miniştrii mediului din ţările Uniunii Europene vor încerca marţi să ajungă la un acord asupra unei poziţii comune cu privire la o lege pentru refacerea habitatelor naturale aflate în stare de degradare, scrie Reuters.

147 afișări
Imaginea articolului Ţările UE vor să ajungă la un acord cu privire la legislaţia privind refacerea habitatelor naturale

Ţările UE vor să ajungă la un acord cu privire la legislaţia privind refacerea habitatelor naturale

Propunerea UE de redresare a habitatelor naturale din Europa, a căror stare este precară în proporţie de 81%, a declanşat o dezbatere politică aprinsă, în care legislatorii UE şi unele guverne s-au opus proiectului de lege şi s-au întrebat dacă UE nu cumva impune prea multe reglementări de mediu industriei.

Proiecte din documentele de negociere, consultate de Reuters, au arătat că ţările intenţionează să slăbească anumite părţi ale legii.

Una dintre modificări ar elimina obligaţia de a se asigura că starea de sănătate a mlaştinilor, a pajiştilor, a pădurilor şi a altor habitate nu se înrăutăţeşte, înlocuind-o cu obiectivul de a „depune eforturi pentru a pune în aplicare măsurile necesare” pentru a preveni acest lucru.

O altă modificare ar slăbi obiectivele de revitalizare a turbăriilor secate - la cererea unor ţări, inclusiv a Irlandei, unde mlaştinile uscate sunt exploatate şi turba este folosită drept combustibil.

Şeful UE pentru climă, Frans Timmermans, a declarat că nu este îngrijorat de modificările menite să facă legea mai flexibilă, dar şi-a exprimat dezamăgirea că unii politicieni au respins-o, refuzând în acelaşi timp să discute conţinutul legii.

„Mă întristează foarte mult faptul că unii încearcă să atragă politica climatică în războaiele culturale. Pentru că atunci se creează un fel de opoziţie tribală. Şi odată ce intri într-o opoziţie tribală, faptele nu mai contează”, a declarat el marţi reporterilor.

Cel mai mare grup de deputaţi din Parlament conduce o campanie de respingere a legii, argumentând că acordarea de mai mult spaţiu pentru elementele de creştere a biodiversităţii pe terenurile agricole ar ameninţa producţia alimentară.

Peste 3.000 de oameni de ştiinţă au respins aceste afirmaţii, dar viitorul legii pare şubred. Săptămâna trecută, o moţiune a deputaţilor UE de respingere a întregii propuneri a eşuat la o diferenţă foarte mică, înaintea unui vot în plenul Parlamentului European în iulie.

De asemenea, ţări precum Danemarca s-au opus propunerii din cauza temerilor că aceasta ar intra în conflict cu obiectivele climatice, dacă le-ar împiedica să construiască parcuri eoliene în medii naturale.

Comisia Europeană a oferit asigurări că activităţile economice pot continua în zonele în care natura este restaurată.

Însă diplomaţii UE au declarat că, din cauza unei serii de motive de îngrijorare, cel puţin şapte ţări, printre care Olanda, Polonia şi Suedia, nu au susţinut ultimul proiect de propunere, ceea ce indică un vot strâns marţi.

Atât ţările UE, cât şi Parlamentul European trebuie să aprobe legea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici