Temperatura a două reactoare de la Fukushima a scăzut sub 100 de grade Celsius

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco) a anunţat luni că temperatura reactoarelor 1 şi 3 de la centrala nucleară Fukushima a scăzut sub 100 de grade Celsius, semnul unui progres important către stabilizarea instalaţiei.

340 afișări
Imaginea articolului Temperatura a două reactoare de la Fukushima a scăzut sub 100 de grade Celsius

Temperatura a două reactoare de la Fukushima a scăzut sub 100 de grade Celsius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Temperatura pe fundul cuvei reactorului 1 a scăzut deja sub acest nivel de câteva săptămâni (luni era de 85 de grade Celsius), dar este prima dată când cea măsurată în acelaşi punct la reactorul 3 scade, de asemenea, sub 100 de grade Celsius de la începutul crizei declanşate în acest complex de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie.

Tepco a pus în aplicare o nouă metodă de răcire, consistând în răcirea directă a combustibilului în reactor cu apă rece, un mijloc ce pare eficient.

Compania intenţionează să aplice acelaşi principiu la reactorul 2.

Combustibilul din reactoarele 1 şi 3 s-a topit şi a căzut pe fundul cuvei, din cauza unei întreruperi a sistemelor de răcire după pana de electricitate provocată de un tsunami înalt de 14 metri, ce a urmat seismului cu magnitudinea 9 produs în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, la 11 martie.

Răcirea şi menţinerea durabilă sub 100 de grade Celsius a temperaturii celor patru reactoare (din şase) foarte avariate ale centralei Fukushima Daiichi sunt două condiţii esenţiale pentru stabilizarea situaţiei la această instalaţie, care a suferit cel mai grav accident atomic de la cel din Cernobîl, în 1986.

Controlul emisiilor de materii radioactive provenind de la reactoare şi scăderea radioactivităţii mediului sunt alte condiţii indispensabile pentru a considera criza încheiată.

Tepco şi Guvernul vor să atingă acest obiectiv până în ianuarie 2012.

Ulterior, vor fi necesare mai multe decenii înainte de demolare şi alte câteva decenii pentru curăţarea zonei, unele localităţi rămânând nelocuibile până atunci.

Circa 80.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească domiciliul din cauza poluării radioactive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici