Tensiuni în Peninsula Coreeană: mai multe rachete au fost lansate în cadrul unor exerciţii militare

  • Coreea de Sud şi armata americană au lansat o serie de rachete în mare, potrivit Seulului, ca răspuns la lansarea unei rachete de către Coreea de Nord deasupra Japoniei.
  • Una dintre rachetele sud-coreene s-a prăbuşit lângă o zonă locuită şi i-a speriat pe locuitori.
761 afișări
Imaginea articolului Tensiuni în Peninsula Coreeană: mai multe rachete au fost lansate în cadrul unor exerciţii militare

FOTO PandaDwen/Twitter

Rachetele au fost trase în Marea de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei, situată între peninsula coreeană şi Japonia.

Coreea de Nord a testat marţi o rachetă balistică, trimiţând-o deasupra Japoniei pentru prima dată din 2017. Ca răspuns, SUA, Japonia şi Coreea de Sud au desfăşurat exerciţii militare într-o demonstraţie de forţă.

Miercuri, Coreea de Sud şi SUA au tras fiecare câte o pereche de rachete Army Tactical Missile System, de fabricaţie americană, potrivit unui comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat pentru CNN că lansarea a fost concepută pentru a arăta că SUA şi aliaţii lor au „capacităţile militare pregătite pentru a răspunde la provocările Nordului".

O rachetă sud-coreeană a eşuat la scurt timp după lansare şi s-a prăbuşit, dar nu a provocat victime. Totuşi, armata sud-coreeană şi-a cerut scuze deoarece prăbuşirea a stârnit alarma printre locuitorii din oraşul de coastă Gangneung. Aceştia au declarat că au auzit o explozie şi au văzut un incendiu peste noapte.

Decizia Pyongyangului de a trimite marţi o rachetă deasupra Japoniei a fost considerată o provocare pentru a atrage atenţia Tokyo şi Washingtonului.

Premierul japonez Fumio Kishida a descris această lansare ca fiind un „comportament violent", în timp ce preşedintele american Joe Biden a întărit „angajamentul de fier" al Washingtonului faţă de apărarea Japoniei în timpul unei convorbiri telefonice cu Fumio Kishida.

În timp ce racheta zbura deasupra Japoniei, oamenii din nord, inclusiv de pe insula Hokkaido şi din oraşul Aomori, s-au trezit în zgomotul sirenelor şi al alertelor prin SMS în care scria: „Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să vă evacuaţi în clădiri sau în subteran".

ONU interzice Coreei de Nord să testeze arme balistice şi nucleare. Zborul rachetelor spre sau deasupra altor ţări fără niciun avertisment sau consultare contravine, de asemenea, normelor internaţionale.

Lansarea rachetei nord-coreene de marţi a fost a cincea efectuată de Pyongyang în decurs de o săptămână.

Multe dintre testele sale de rachete sunt efectuate pe o traiectorie de zbor care atinge o altitudine mare, evitând zborurile deasupra vecinilor săi.

Dar lansarea deasupra sau pe lângă Japonia le permite oamenilor de ştiinţă nord-coreeni să testeze rachetele în circumstanţe „care sunt mai reprezentative pentru condiţiile pe care le-ar întâmpina în condiţii reale de utilizare", a declarat analistul Ankit Panda pentru agenţia de presă Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici