LIVE TEXT  Tensiuni între Iran şi Israel. SUA ,,mută mijloace suplimentare” în Orientul Mijlociu / Se aşteaptă un atac iranian asupra Israelului în următoarele 48 de ore / Israelul interceptează rachete lansate din Liban / Iranul anunţă că a capturat o navă ,,legată de Israel"

  • Departamentul american al Apărării mută mijloace suplimentare în regiunea Orientului Mijlociu, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru CNN.
  • Se aşteaptă un atac iranian ca răspuns la lovitura mortală a Israelului asupra consulatului Teheranului din Damasc, Siria, de săptămâna trecută.
  • Mişcarea este ,,pentru a consolida eforturile regionale de descurajare şi pentru a creşte protecţia forţelor americane", potrivit oficialului, citat de Sky News.
  • SUA anunţă că Iranul mută mijloace militare, inclusiv drone şi rachete de croazieră, pentru un posibil atac asupra Israelului, potrivit CNN.
  • Aproximativ 40 de rachete au fost lansate din Liban vineri seara, potrivit armatei israeliene.
  • Cum ar putea arăta un război între Iran şi Israel: Armata israeliană e superioară la nivel tehnologic, dar Teheranul are ,,un stoc substanţial" de rachete şi drone, potrivit unei analize Bloomberg.
3349 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Iran şi Israel. SUA ,,mută mijloace suplimentare” în Orientul Mijlociu / Se aşteaptă un atac iranian asupra Israelului în următoarele 48 de ore / Israelul interceptează rachete lansate din Liban / Iranul anunţă că a capturat o navă ,,legată de Israel"

Tensiuni între Iran şi Israel. SUA ,,mută mijloace suplimentare” în Orientul Mijlociu / Israelul interceptează rachete lansate din Liban

UPDATE Biden se întoarce la Casa Albă pe fondul ameninţării unui atac iranian asupra Israelului

Preşedintele Biden şi-a întrerupt weekend-ul pentru a se întoarce la Casa Albă în contextul preocupărilor privind un posibil atac iranian asupra Israelului, scrie Axios. Decizia sugerează că administraţia consideră ameninţarea iminentă. Autorităţile israeliene au luat deja măsuri de precauţie, cu Forţele de Apărare în alertă maximă şi instituţiile educaţionale închise. Cabinetul de securitate israelian s-a întrunit pentru a discuta pregătirile. Între timp, Iordania şi-a închis spaţiul aerian în anticiparea escaladării.

Tensiunile au crescut în urma asasinării generalului iranian Zahedi, determinând Iranul să ameninţe cu represalii împotriva Israelului. Administraţia Biden se teme de o escaladare regională suplimentară şi a fost avertizată de Iran să nu intervină. Gardienii Revoluţiei ai Iranului au capturat o navă comercială, accentuând şi mai mult tensiunile.

Statele Unite şi Israelul coordonează acţiunile pentru contracararea posibilei agresiuni iraniene, cu secretarul Apărării Austin reconfirmând sprijinul total al SUA pentru apărarea Israelului. Israelul şi-a întărit apărarea în anticiparea unui atac. Situaţia subliniază natura volatilă a regiunii şi potenţialul pentru escaladare a conflictului.

UPDATE Olanda îi cere Iranului să nu atace Israelul

UPDATE Israelul îşi pune forţele militare în alertă maximă pe fondul ameninţării Iranului

UPDATE În timp ce Israelul aşteaptă un potenţial atac, care sunt capacităţile Iranului în materie de rachete şi drone?

Un raport spune că rachetele balistice lansate din Iran ar avea nevoie de 12 minute pentru a ajunge în Israel, rachetele de croazieră ar dura două ore, iar dronele ar ajunge la ţinte în nouă ore, scrie Times of Israel.

UPDATE Un adolescent israelian din Cisiordania care fusese dat dispărut a fost găsit mort

UPDATE Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz

UPDATE Armata israeliană: ,,Iranul va suporta consecinţele"

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a reacţionat după ce Iranul a declarat că a capturat o navă ,,legată de Israel".

,,Iranul va suporta consecinţele pentru că a ales să escaladeze şi mai mult situaţia. Israelul este în stare de alertă maximă. Ne-am sporit gradul de pregătire pentru a proteja Israelul de noi agresiuni iraniene. Suntem, de asemenea, pregătiţi să răspundem", a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Hagari, scrie Sky News.

UPDATE Agenţia de presă de stat iraniană afirmă că gărzile au capturat o navă legată de Israel

O înregistrare video împărtăşită de un oficial din domeniul apărării arată comandouri care atacă cu elicopterul o navă în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, relatează Sky News, citând AP.

Comandourile sunt văzute coborând în rapel pe un teanc de containere aşezate pe puntea navei.

Agenţia de ştiri de stat iraniană a declarat că gărzile au capturat o navă ,,legată de Israel".

Un elicopter al forţelor speciale ale marinei a urcat la bordul navei sub pavilion portughez şi a confiscat-o, a adăugat IRNA.

Aceştia au precizat că nava confiscată este transferată în apele teritoriale ale Iranului, relevă sursa citată.

UPDATE Expert: Provocarea Iranului de către Israel riscă să atragă SUA şi Marea Britanie într-un alt conflict major

UPDATE Analiză: Cum ar putea arăta un război între Israel şi Iran

UPDATE Olanda anunţă că mâine va închide ambasada din Teheran

Olanda îşi va închide mâine ambasada de la Teheran ca măsură de precauţie, anunţă Ministerul olandez de Externe într-un comunicat, citând tensiunile în creştere dintre Iran şi Israel.

Ministerul adaugă că va decide mâine dacă ambasada se va redeschide luni, potrivit The Times of Israel, care citează Reuters. 

UPDATE Compania australiană Qantas Airways anunţă redirecţionarea zborurilor între Perth şi Londra

Compania australiană Qantas Airways a anunţat sâmbătă că a redirecţionat temporar zborurile între Perth şi Londra din cauza îngrijorărilor legate de Orientul Mijlociu, în contextul în care au crescut aşteptările privind un atac al Iranului asupra Israelului.

,,Ajustăm temporar rutele de zbor pentru zborurile noastre între Perth şi Londra din cauza situaţiei din anumite părţi ale Orientului Mijlociu", a declarat un purtător de cuvânt al Qantas, potrivit Reuters

Qantas a precizat că niciun zbor între Perth, capitala statului Australia de Vest, şi Londra nu a fost întrerupt sau anulat, dar că zborurile pe această rută sunt operate pe o traiectorie de zbor ajustată prin Singapore.

UPDATE SUA se aşteaptă ca Iranul să efectueze un atac direct asupra Israelului

SUA se aşteaptă ca Iranul să atace mai multe ţinte din interiorul Israelului în următoarele zile, afirmă surse pentru CNN.

La sfârşitul zilei de vineri, Statele Unite credeau că în viitoarele atacuri ar putea fi implicaţi şi reprezentanţi ai Iranului, potrivit unui oficial de rang înalt al administraţiei şi unei surse familiare cu informaţiile, şi că ţintele ar fi probabil atât în interiorul Israelului, cât şi în regiune.

UPDATE Avertismentul Iranului către SUA

Iranul a trimis un mesaj administraţiei Biden prin intermediul mai multor ţări arabe la începutul acestei săptămâni: dacă SUA se implică în lupta dintre Israel şi Iran, forţele americane din regiune vor fi atacate, au declarat pentru Axios trei oficiali americani.

UPDATE IDF afirmă că a lovit un complex mare al Hezbollah în sudul Libanului

Forţele de apărare israeliene au anunţat că au lovit cu puţin timp în urmă un complex mare al Hezbollah în zona Rihan din sudul Libanului.

Complexul includea mai multe clădiri şi un post militar, potrivit IDF, citat de The Times of Israel.

Lovitura vine în urma unui baraj de peste 40 de rachete lansate de Hezbollah azi-noapte asupra nordului Israelului.

UPDATE Lufthansa suspendă zborurile spre şi dinspre Teheran până pe 18 aprilie

Compania aeriană germană Lufthansa afirmă că avioanele sale nu vor mai utiliza spaţiul aerian iranian, în contextul în care se speculează că Iranul va efectua un atac de represalii împotriva Israelului în zilele următoare, potrivit Thei Tmes of Israel.

De asemenea, compania aeriană a prelungit suspendarea zborurilor spre şi dinspre Teheran, pe fondul creşterii tensiunilor din Orientul Mijlociu.

,,Din cauza situaţiei actuale, Lufthansa îşi suspendă zborurile spre şi dinspre Teheran până joi, 18 aprilie, inclusiv", spune un purtător de cuvânt al companiei.

UPDATE Israelul rămâne în alertă maximă după prima noapte

Israelul este pregătit pentru un atac iminent al Iranului, ca represalii la presupusul său atac din 1 aprilie la Damasc.

Deşi Joe Biden a anunţat că se aşteaptă la un atac ,,mai devreme decât mai târziu", The Times of Israel notează că noaptea de vineri, cel puţin, s-a încheiat în linişte. Dar tensiunile rămân ridicate, cu FDI în stare de alertă maximă în toată ţara.

UPDATE Iranul deţine cel mai mare număr de rachete balistice din Orientul Mijlociu

Iranul a dezvoltat o serie de rachete balistice şi drone în cadrul unui program care a îngrijorat mult timp Occidentul. Aceste rachete reprezintă o parte importantă a arsenalului de care dispune Teheranul.

Potrivit Biroului american al directorului de informaţii naţionale, Iranul este înarmat cu cel mai mare număr de rachete balistice din regiune.

Reuters citează agenţia de presă iraniană semi-oficială ISNA, care a publicat săptămâna aceasta un grafic care arată nouă rachete iraniene despre care spune că ar putea ajunge în Israel. Printre acestea se numără ,,Sejil", capabilă să zboare cu o viteză de peste 17.000 km pe oră şi cu o rază de acţiune de 2.500 km, ,,Kheibar", cu o rază de acţiune de 2.000 km, şi "Haj Qasem", care are o rază de acţiune de 1.400 km şi poartă numele comandantului Forţei Quds, Qasem Soleimani, ucis într-un atac cu dronă americană la Bagdad în urmă cu patru ani, a precizat ISNA.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe îndeamnă cetăţenii să evite călătoriile în Liban, Israel, Palestina şi Iran

UPDATE SUA anunţă că Iranul mută mijloace militare, inclusiv drone şi rachete de croazieră

SUA au observat Iranul deplasând active militare pe plan intern, inclusiv drone şi rachete de croazieră, semnalând că Teheranul este posibil să se pregătească să atace ţinte israeliene din interiorul propriului teritoriu, potrivit a două persoane familiare cu serviciile de informaţii americane.

Nu este clar dacă Iranul se pregăteşte să lovească de pe teritoriul său ca parte a unui atac iniţial sau dacă se poziţionează pentru a încerca să descurajeze Israelul sau SUA să efectueze un eventual contraatac pe teritoriul său.

Una dintre surse a declarat că SUA a observat că Iranul pregăteşte până la 100 de rachete de croazieră pentru un posibil atac asupra Israelului, potrivit CNN. 

UPDATE Mai multe ţări şi-au suspendat zborurile din şi spre Teheran şi anunţă cetăţenii lor să părăsească sau să evite deplasările în Israel

Austrian Airlines, ultima companie aeriană vest-europeană care zboară spre Iran, a anunţat că suspendă toate zborurile din Viena spre Teheran până la 18 aprilie, ca răspuns la escaladarea tensiunilor din regiune, scrie The Times of Israel. 

Canada şi Ţările de Jos le spun cetăţenilor să nu călătorească în Israel şi să plece prin orice mijloace posibile.

Air France a suspendat zborurile către Iran.

Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Bahrain cer cetăţenilor lor să părăsească imediat teritoriile palestiniene.

UPDATE Donald Trump: ,,Dacă aş fi fost preşedinte, Iranul nu ar fi atacat Israelul"

„Dacă aş fi fost preşedinte, Iranul nu ar fi atacat Israelul. Iranul nu avea bani şi era în faliment şi nu putea ataca Israelul”, a spus Donald Trump.

El a adăugat: „America se află într-o perioadă foarte, foarte periculoasă şi motivul este că America are un preşedinte complet incompetent”.

Trump a punctat faptul că atacul din 7 octombrie 2023 şi situaţia de acum ,,ar putea conduce la ,un război mondial".

UPDATE SUA vor încerca să intercepteze lansările către Israel dacă este posibil, spun oficialii americani

SUA vor încerca să intercepteze orice armă lansată spre Israel dacă este fezabil să facă acest lucru, au declarat doi oficiali americani pentru CNN, care arată nivelul mare de cooperare între armatele celor două ţări înainte de un atac iranian anticipat.

Administraţia americană a îndemnat Israelul să nu escaladeze situaţia în ceea ce priveşte represaliile împotriva Iranului, potrivit unui oficial, citat de CNN. 

În continuare, se aşteaptă un atac iranian ca răspuns la lovitura mortală a Israelului asupra consulatului Teheranului din Damasc, Siria, de săptămâna trecută.

Atacul de la Damasc a fost cel mai recent incident care a alimentat temerile privind izbucnirea unui conflict regional mai amplu în Orientul Mijlociu în timpul campaniei Israelului în Gaza.

UPDATE Trafic aerian ,,zero" peste Israel

Mass-media israeliană anunţă că traficul aerian deasupra Israelului este ,,zero".

Captura de ecran de mai jos arată situaţia actuală a zborurilor din spaţiul aerian al Israelului, potrivit site-ului de zboruri Flight Radar 24:

UPDATE Germania le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească Iranul 

Germania şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească Iranul pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Ministerul german de externe a avertizat că există riscul unei escaladări bruşte a situaţiei dintre Teheran şi Israel, precum şi al unor arestări arbitrare în această ţară.

,,În tensiunile actuale, în special între Israel şi Iran, există riscul unei escaladări bruşte", a scris într-un avertisment de călătorie, a relatat Sky News.

UPDATE Ehud Barak: Israelul este mai puternic decât Iranul, dar i-ar fi greu să câştige un război prelungit

Fostul prim-ministru al Israelului, Ehud Barak, spune că Israelul este mai puternic din punct de vedere militar decât Iranul, dar că i-ar fi greu să învingă Republica Islamică într-un război de durată.

Barak a declarat pentru Channel 12 că primul prim-ministru al Israelului, David "Ben-Gurion, a stabilit reguli clare: Israelul nu trebuie să intre într-un război total fără o superputere de partea sa; Israelul trebuie să caute întotdeauna războaie mai scurte [pentru că] nu ne permitem luxul unor războaie lungi; Israelul trebuie să deţină întotdeauna o poziţie morală superioară. Aceste trei lecţii se aplică şi în prezent. Netanyahu le ignoră pe toate.", potrivit The Times of Israel

UPDATE Joe Biden se aşteaptă la un atac al Iranului asupra Israelului ,,mai devreme decât mai târziu" 

Preşedintele american Joe Biden se aşteaptă ca un atac din partea Iranului să aibă loc ,,mai devreme sau mai târziu", a declarat vineri reporterilor la Casa Albă.

"Nu vreau să intru în informaţii securizate, dar aşteptările mele sunt mai devreme decât mai târziu", a spus Biden când a fost întrebat cât de iminent este un atac asupra Israelului, potrivit CNN.

Joe Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Israel, afirmând că administraţia sa este ,,dedicată" apărării acestuia.

Preşedintele american a avertizat Iranul să nu atace Israelul. ,,Nu o faceţi!", a fost răspunsul acestuia la o întrebare a jurnaliştilor dacă are vreun mesaj de transmis Teheranului, scrie Sky News

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Aproximativ 40 de rachete au fost lansate din Liban vineri seara, potrivit armatei israeliene. Unele rachete au fost interceptate, iar restul au căzut în zone deschise, au precizat Forţele de Apărare Israeliene (IDF) într-un comunicat, potrivit CNN.

IDF a precizat că nu au existat răniţi.

Militanţii Hezbollah din Liban, susţinuţi de Iran, au confirmat tirul de rachete, afirmând că au lansat ,,zeci de rachete Katiuşa" asupra poziţiilor de artilerie israeliene.

Hezbollah a declarat că a fost în sprijinul poporului palestinian din Fâşia Gaza şi ca răspuns la atacurile israeliene asupra locuinţelor civile din sudul Libanului.

Apărarea aeriană israeliană a interceptat, de asemenea, două drone explozive, despre care IDF a spus că au fost desfăşurate de Hezbollah.

IDF a declarat că a lovit mai multe locaţii din Liban pentru a ,,elimina ameninţările".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici