Tensiuni între UE şi Budapesta. Comisia Europeană refuză finanţarea gardului antiimigraţie construit de Ungaria

Comisia Europeană a respins, vineri, solicitarea Guvernului Viktor Orban privind suportarea parţială de către Uniunea Europeană a costurilor construirii gardului la frontiera Ungariei cu Serbia, relatează Die Welt şi Deutsche Welle.

2067 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între UE şi Budapesta. Comisia Europeană refuză finanţarea gardului antiimigraţie construit de Ungaria

Tensiuni între UE şi Budapesta. Comisia Europeană refuză finanţarea gardului antiimigraţie construit de Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a trimis joi o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care cere ca Uniunea Europeană să finanţeze jumătate din costurile construirii gardului metalic la frontiera Ungariei cu Serbia.

"Gardul Ungariei a protejat toţi cetăţenii Europei de afluxul imigranţilor clandestini", a argumentat Janos Lazar, şeful de cabinet al lui Viktor Orban. Lazar a explicat că Ungaria trebuie să beneficieze de asistenţă financiară comunitară aşa cum a fost în cazul Italiei, Greciei şi Bulgariei. "Dacă vorbim de solidaritate europeană, atunci trebuie să vorbim şi despre securizarea frontierelor. Principiul solidarităţii trebuie să se apluce şi în acest caz", susţine reprezentantul Guvernului Ungariei.

Gardul construit de Ungaria la frontiera cu Serbia a costat circa 883,2 milioane de euro, iar Budapesta vrea ca Uniunea Europeană să finanţeze jumătate din costuri.

UE şi Germania resping solicitarea Ungariei şi avertizează că solidaritatea nu este "drum cu sens unic"

Comisia Europeană a respins ideea de a finanţa gardul construit de Ungaria pentru blocarea trecerii imigranţilor. "Uniunea Europeană nu finanţează construcţia de ziduri ori garduri la frontierele externe", a transmis vineri un purtător de cuvânt al Executivului UE. "Este posibilă finanţarea din fonduri comunitare pentru gestionarea măsurilor de securizare a frontierelor. Oricum, ţările trebuie să ştie că solidaritatea europeană nu este un drum cu sens unic", a subliniat oficialul CE, referindu-se la refuzul Ungariei de a primi imigranţi pe baza sistemului de cote.

Aceeaşi poziţie a fost transmisă şi de Guvernul Angela Merkel. "Salutăm apelurile Ungariei în sensul solidarităţii şi recunoaştem solidaritatea ca principiu european. Dar solidaritatea este drum cu două sensuri...", a afirmat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici