Curtea Supremă din Kenya anulează rezultatul alegerilor prezidenţiale

Curtea Supremă din Kenya a anulat, vineri, rezultatul alegerilor prezidenţiale din cauza neregulilor care au afectat procesul de vot şi solicită organizarea unui nou scrutin, informează BBC News.

334 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă din Kenya anulează rezultatul alegerilor prezidenţiale

Curtea Supremă din Kenya anulează rezultatul alegerilor prezidenţiale

Curtea Supremă din Kenya susţine că au existat numeroase nereguli ce au afectat scrutinul prezidenţial de luna trecută şi că noi alegeri trebuie să se desfăşoare într-un termen de 60 de zile.

”Alegerile prezidenţiale nu s-au desfăşurat în concordanţă cu constituţia, iar rezultatele din alegeri sunt declarate nule şi invalide”, a afirmat judecătorul Curţii Supreme, David Maraga, adăugând că noi alegeri trebuie să se desfăşoare în 60 de zile.

Potrivit rezultatelor din alegerile prezidenţiale desfăşurate în urmă cu aproximativ o lună, Uguru Kenyatta a reuşit să adune 54% din voturi, faţă de cele 44% strânse de contracandidatul său, Raila Odinga.

Prin urmare, Comisia Electorală l-a declarat câştigător pe Uhuru Kenyatta, care este şi fostul preşedinte al Kenyei. Cu toate aceastea, candidatul opoziţiei, Raila Odinga, a susţinut ferm că au fost manipulate softurile Comisiei Electorale în aşa fel încât să fie influenţat rezultatul alegerilor. Imediat după ce Kenyatta a fost declarat câştigător, în mai multe oraşe au izbucnit proteste violente, existând confruntări directe cu forţele de ordine în urma cărora au murit cel puţin 24 de persoane.

După decizia de azi, mii de oameni au sărbătorit în mai multe oraşe din Kenya.

”Aceasta este o zi istorică pentru oamenii din Kenya şi pentru toţi oamenii din Africa. Nu avem deloc încredere în Comisia Electorală. Ei au comis acte criminale. Majoritatea trebuie să fie în închisoare şi vom cere să fie acuzaţi toţi oficialii Comisiei Electorale care au comis crime împotriva poporului din Kenya”, a declarat Raila Odinga, imediat după aflarea deciziei Curţii Supreme.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici