TEPCO a falsificat rapoarte cu câteva zile înainte de accidentul de la Fukushima

Compania care operează centrala nucleară Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a recunoscut că a falsificat rapoarte de control vizând instalaţiile sale, cu câteva zile înainte de accidentul de la centrală.

53 afișări
Imaginea articolului TEPCO a falsificat rapoarte cu câteva zile înainte de accidentul de la Fukushima

TEPCO a falsificat rapoarte cu câteva zile înainte de accidentul de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania dăduse asigurări anterior că a verificat aproximativ 30 de piese care nu fuseseră în realitate controlate.

TEPCO a anunţat şi că un card de alimentare a unei valve de control a temperaturii reactorului nu fusese inspectat timp de 11 ani, chiar dacă tehnicienii, care se limitaseră la un control de rutină, susţinuseră contrariul.

Alte piese a căror verificare nu este în mod necesar obligatorie nu au fost nici ele verificate complet, printre acestea numărându-se şi elemente legate de sistemul de răcire şi grupul electrogen de urgenţă.

Raportul TEPCO a fost solicitat de autorităţi pentru a se asigura că procedurile au fost respectate.

"Planul de control al instalaţiilor şi gestionarea operaţiunilor de mentenanţă erau inadecvate", a conchis Agenţia pentru siguranţă nucleară, apreciind ca "insuficientă calitatea inspecţiilor".

Înainte de catastrofă, companiei TEPCO i se ceruse să creeze un nou plan de mentenanţă până la 2 iunie.

Catastrofa de la 11 martie a provocat oprirea a şase reactoare ale centralei Fukushima 1, întreruperea alimentării cu electricitate, defectarea generatoarelor diesel de urgenţă şi oprirea sistemului de răcire.

Acest lanţ de evenimente a degenerat într-o cascadă de accidente de gravitate tot mai mare, iar echipele TEPCO se luptă cu ajutorul militarilor şi pompierilor pentru a evita ca situaţia în cel puţin patru reactoare să nu devină total incontrolabilă.

"Nu este posibil să spunem în ce măsură deficienţele constatate privind întreţinerea şi controlul instalaţiilor au influenţat sau nu cascada de probleme care au avut loc în urma cutremurului", a afirmat agenţia.

Ea intenţionează să lanseze investigaţii mai amănunţite după depăşirea crizei, dar deocamdată urgenţa este evitarea înrăutăţirii situaţiei.

Calitatea procesului de distribuţie de electricitate, asigurată de TEPCO, este recunoscută în general, întreruperile de electricitate fiind aproape inexistente în capitala Tokyo, pe care o deserveşte. Dar imaginea companiei a suferit deja în trecut de pe urma unor scandaluri răsunătoare.

Pentru că a falsificat rapoartele din 2002, TEPCO a trebuit să îşi oprească temporar pentru inspecţii 17 reactoare nucleare cu apă fierbătoare (BWR), dintre care cele de la centralele de la Fukushima.

Acest caz l-a forţat pe directorul general şi adjunctul său din acea perioadă să demisioneze.

În 2007, după un cutremur în regiunea Niigata (coasta Mării Japoniei), TEPCO a fost nevoită să oprească activitatea la cea mai mare centrală nucleară a sa, Kashiwazaki-Kariwa, care numără şapte reactoare. Compania a recunoscut apoi că emisiile radioactive în zonă fuseseră mult mai mari decât a recunoscut iniţial TEPCO.

În prezent, diferendele între TEPCO şi autorităţi nu facilitează transparenţa informaţiilor, nici activitatea tehnicienilor care îşi asumă riscuri mari pentru a opri escaladarea situaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici