Tiraspolul susţine că Chişinăul va găzdui o bază militară NATO

Tiraspolul denunţă Chişinăul pentru că va opera modificări în Constituţie şi va găzdui o bază militară NATO, fapt ce ar putea conduce la posibilitatea recunoaşterii Transnistriei.

278 afișări
Imaginea articolului Tiraspolul susţine că Chişinăul va găzdui o bază militară NATO

Tiraspolul susţine că Chişinăul va găzdui o bază militară NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful securităţii de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, a afirmat că în ultima jumătate de an Chişinăul îşi "consolidează activ componenta militară cu ajutorul SUA şi al României" şi va opera modificări în Constituţia ţării în acest sens. Oficialul transnistrean a făcut aceste constatări după ce ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei, Serghei Gubarev, a anunţat posibilitatea recunoaşterii Transnistriei, relatează Nezavisimaia Gazeta în ediţia electronică de luni.

La poligonul militar de la Bulboaca au loc activităţi de instruire ale armatei naţionale în cadrul programului "Parteneriatul pentru Pace", informează sursa citată.

Însă, potrivit declaraţiilor lui Finaghin, în ultimul timp, poligonul nu se modernizează doar la standarde NATO, ci pentru NATO, în cadrul unor activităţi secrete care sunt şi vor fi sprijinite de un cadru legislativ adecvat. "Potrivit informaţiilor noastre, alianţa de guvernământ din Republica Moldova doreşte să schimbe Constituţia pentru a permite plasarea bazelor străine pe teritoriul republicii", iar "autorii modificării constituţionale au în vedere NATO", a declarat el.

Totodată, Finaghin a avansat ideea că această tendinţă a motivat anunţul recent al lui Serghei Gubarev.

Oficialul rus a menţionat la sfârşitul săptămânii că în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea sau neutralitatea, va fi "timpul să analizăm un Plan B", care ar putea consta în recunoaşterea independenţei Transnistriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici