Tribunalul superior electoral din Brazilia a închis procesul împotriva preşedintelui Michel Temer

Tribunalul superior electoral din Brazilia a decis să-l achite pe preşedintele Michel Temer în procesul în care a fost acuzat de finanţarea ilegală a campaniei electorale din 2014, când a făcut parte din echipa Dilmei Rousseff pentru alegerile prezidenţiale, relatează site-ul BBC News.

307 afișări
Imaginea articolului Tribunalul superior electoral din Brazilia a închis procesul împotriva preşedintelui Michel Temer

Tribunalul superior electoral din Brazilia a închis procesul împotriva preşedintelui Michel Temer

Cu patru voturi la trei, Tribunalul superior electoral a respins acuzaţiile de folosire a unor fonduri ilegale în campania pentru prezidenţiale. Dacă ar fi fost găsit vinovat, Michel Temer ar fi putut fi destituit.

Un raport de 1.086 de pagini privind finanţarea campaniei electorale a lui Temer a fost analizat de instanţă. Potrivit acuzaţiilor, Temer ar fi acceptat donaţii ilegale pe durata campaniei electorale din 2014.

Judecătorul Herman Benjamin a votat pentru condamnarea preşedintelui în funcţie, spunând că un sistem de donaţii nedeclarate şi de mită a influenţat alegerile prezidenţiale. Alţi patru judecători au votat împotrivă, argumentând că dovezile prezentate nu sunt suficiente pentru a arăta că banii ilegali care au ajuns la partidele politice au fost folosiţi în campania electorală.

Alexandre Parola, un purtător de cuvânt al preşedinţiei Braziliei, a declarat că Temer consideră decizia drept un exemplu în care instituţiile eficiente au menţinut funcţionarea democraţiei în ţară.

În schimb, analiştii politici susţin că achitarea este dezastruoasă pentru credibilitatea sistemului judiciar, structura în care brazilienii au cea mai mare încredere, potrivit sondajelor.

Preşedintele Michel Temer este cercetat separat de către procurorii federali pentru corupţie, obstrucţionarea justiţiei şi fraude. Dar pentru a fi trimis în judecată, dosarul împotriva preşedintelui ar trebui să fie aprobat de două treimi dintre membrii camerei inferioare a Congresului, unde coaliţia lui Temer deţine majoritatea.

Michel Temer, în varstă de 75 de ani, este preşedintele Braziliei din septembrie 2016, după ce Dilma Rousseff a fost destituită de o majoritate de peste două-treimi a senatorilor, pentru încălcarea legii bugetului. Dilma Rousseff a fost acuzată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcţia de preşedinte al Braziliei.

Michel Temer, fost vicepreşedinte în mandatul Dilmei Rousseff şi lider al Partidului mişcării democratice braziliene (PMDB), formaţiune de centru dreapta, va conduce Brazilia până la viitoarele alegeri legislative şi prezidenţiale de la sfârşitul anului 2018.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici