Trupele ruseşti s-au retras cel puţin zece kilometri de la frontiera cu Ucraina

Trupele ruseşti s-au retras cel puţin zece kilometri de la frontiera cu Ucraina, a anunţat un oficial din rândul grănicerilor ucraineni, citaţi de agenţiile ucrainene.

1126 afișări
Imaginea articolului Trupele ruseşti s-au retras cel puţin zece kilometri de la frontiera cu Ucraina

Trupele ruseşti s-au retras cel puţin zece kilometri de la frontiera cu Ucraina (Imagine: Mediafax Foto)

"Putem spune că trupele ruseşti sunt acum la cel puţin zece kilometri de frontieră. În ceea ce priveşte ce se întâmplă dincolo (de cei zece kilometri), nu pe mine ar trebui să mă întrebaţi", ci pe ruşi, a declarat Serghei Astahov, precizând că un avion de recunoaştere a survolat cu o zi înainte 820 de kilometri de frontieră.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni retragerea trupelor trimise de la sfârşitul lunii martie la frontiera cu Ucraina, dar nici NATO şi nici SUA nu au confirmat această retragere. Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi dimineaţă că trupele se pregătesc de retragere.

Acuzată de Kiev că susţine rebeliunea armată din estul ţării, Rusia dispune, potrivit occidentalilor, de 40.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, mobilizaţi în cadrul unor exerciţii militare.

Această demonstraţie de forţă a alimentat temerile invadării Ucrainei, după ce Rusia a anexat în martie peninsula Crimeea.

Anunţul retragerii trupelor ruse intervine în condiţiile în care confruntări sporadice între insurgenţii proruşi şi soldaţii ucraineni continuă în regiunile Lugansk şi Doneţk.

Între timp, miliardarul Rinat Ahmetov, patronul clubului de fotbal Şahtior Doneţk, le-a cerut angajaţilor săi din regiunea Donbas să participe la manifestaţii împotriva separatiştilor proruşi. Mii de muncitori au manifestat la Mariupol şi Doneţk, potrivit AFP.

La rândul lor, separatiştii proruşi au anunţat începerea procesului de "naţionalizare" a companiilor din regiune, inclusiv cele aparţinând miliardarului Rinat Ahmetov.

Omul de afaceri s-a implicat în ultimele zile în diverse acţiuni pentru apărarea muncitorilor în faţa atacurilor separatiştilor. El a înfiinţat miliţii neînarmate, formate de angajaţi, pentru a restabili ordinea la Mariupol, după violenţele care s-au soldat cu mai mulţi morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici