Turcia pune la îndoială seriozitatea SUA privind lupta împotriva reţelelor teroriste

Prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, a declarat, luni, că Ankara pune la îndoială seriozitatea SUA privind lupta împotriva reţelelor teroriste, adăugând că cere Washingtonului să nu mai ofere sprijin kurzilor din gruparea PKK, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

719 afișări
Imaginea articolului Turcia pune la îndoială seriozitatea SUA privind lupta împotriva reţelelor teroriste

Turcia pune la îndoială seriozitatea SUA privind lupta împotriva reţelelor teroriste

”Statele Unite, aliatul nostru din NATO şi cel mai important partener strategic din ultimii ani, ar trebui să se descurce şi să ia o decizie corectă. SUA ar trebui să ştie că lupta împotriva unei reţele teroriste folosind o altă reţea teroristă nu denotă seriozitate. Ar fi bine ca SUA să înţeleagă asta. În caz contrar, noi vom face tot ceea ce este necesar”, a declarat Yildirim în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de Zoran Zaev, prim-ministrul Macedoniei.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Oficialii de la Ankara susţin că SUA oferă sprijin grupărilor kurde din Siria în lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, însă au atras atenţia că PKK este considerată organizaţie teroristă de către SUA şi UE.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în ultimul an, Turcia protestând în mod oficial faţă de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil de către regimul Recep Tayyip Erdogan pentru puciul eşuat din iulie 2016.

Ulterior, Turcia a condamnat sprijinul oferit de către armata americană pentru luptătorii kurzi YPG din Siria, grupare considerată de către Ankara ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept o grupare teroristă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici