Turcia va continua acordul cu UE privind imigraţia şi cere liberalizarea regimului vizelor: "Da, aplicăm acordul şi vom continua să-l punem în aplicare din motive umanitare"

Turcia va continua să aplice acordul cu Uniunea Europeană privind imigraţia, dar nu va accepta noi măsuri de limitare a imigraţiei până când UE nu va liberaliza regimul vizelor pentru cetăţenii turci, a declarat ministrul pentru Afaceri Europene, Omer Celik, citat de site-ul agenţiei Dpa.

898 afișări
Imaginea articolului Turcia va continua acordul cu UE privind imigraţia şi cere liberalizarea regimului vizelor: "Da, aplicăm acordul şi vom continua să-l punem în aplicare din motive umanitare"

Turcia va continua să aplice acordul cu UE privind imigraţia şi cere liberalizarea regimului vizelor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Oficialul turc a făcut aceste declaraţii după întâlnirea cu miniştrii de Externe ai statelor membre UE, care a avut loc sâmbătă la Bratislava.

"Da, aplicăm acordul [privind imigraţia], şi vom continua să-l punem în aplicare din motive umanitare," a spus oficialul turc, care a avertizat că "probabil nu va fi suficient în cazul apariţiei unor noi crize" provocate de afluxul de imigranţi.

Celik a mai adăugat că "Fără liberalizarea regimului vizelor, Turcia nu va lua parte la implementarea de noi mecanisme" pentru a limita afluxul de imigranţi.

Oficialul a mai afirmat că este "iraţională" cererea ca Ankara să-şi schimbe legislaţia antiterorism, având în vedere ameninţările teroriste din Turcia.

Ankara a acuzat UE că a condamnat târziu şi şovăelnic lovitura de stat din Turcia, iar în acelaşi timp l-a criticat pe preşedintele Erdogan pentru că ar fi iniţiat o amplă campanie de epurare care a vizat oficiali din poliţie şi armată, dar şi jurnalişti sau profesori.

Înrăutăţirea relaţiilor dintre UE şi Turcia a stârnit temeri că Ankara ar putea să renunţe la acordul privind limitarea imigraţiei, fapt ce ar duce la reizbucnirea crizei refugiaţilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici