Ucraina aşteaptă furnizarea rapidă de asistenţă militară şi umanitară de către NATO şi G7

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat miercuri că a transmis la reuniunile NATO şi G7+, desfăşurate la Bucureşti, că Ucraina are nevoie de furnizarea în ritm accelerat a armamentului şi echipamentelor umanitare, în contextul bombardamentelor masive ale Rusiei.

593 afișări
Imaginea articolului Ucraina aşteaptă furnizarea rapidă de asistenţă militară şi umanitară de către NATO şi G7

"Le-am mulţumit tuturor statelor reprezentate aici pentru că au transmis că vor fi alături de Ucraina cât va fi necesar. Este un semnal semnificativ pentru noi (...). Trebuie să fie alături de noi cât va fi nevoie, dar trebuie să ne furnizeze ceea ce avem nevoie imediat ce facem solicitarea", a declarat Dmitro Kuleba, citat de postul de televiziune CNN.

Ministrul ucrainean de Externe a mulţumit pentru echipamentele militare, generatoarele de electricitate şi vehiculele blindate pe care NATO şi Uniunea Europeană le furnizează Ucrainei.

Întrebat dacă există semnale că Statele Unite vor oferi Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot, Kuleba a precizat: "Până acum, nu a vorbit nimeni despre această problemă, cu excepţia noastră. Noi am fost singurii care am evocat această temă. Dar acum va fi discutată, este o discuţie foarte serioasă şi substanţială", a subliniat Kuleba.

În contextul reuniunii NATO de la Bucureşti, Germania a anunţat că va furniza Ucrainei 350 de generatoare de electricitate, iar Uniunea Europeană ar putea furniza 500 de generatoare şi 2.000 de corturi prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a discutat prin telefon, marţi seară, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi i-a dat asigurări privind "suplimentarea asistenţei pe termen scurt".

Administraţia de la Moscova a avertizat, marţi, Alianţa Nord-Atlantică să nu furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot şi să nu trimită personal militar.

Miniştrii de Externe din statele NATO au stabilit să menţină susţinerea militară pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de sisteme antiaeriene suplimentare, şi să intensifice asistenţa destinată populaţiei în contextul iernii, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Miniştrii de Externe din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au abordat la Bucureşti, într-un format la care au participat reprezentanţi ai statelor şi organizaţiilor partenere, criza energetică din Ucraina, generată de atacurile armatei ruse asupra infrastructurii civile. "Uniţi în angajamentul de susţinere a Ucrainei, participanţii au discutat despre situaţia infrastructurii energetice esenţiale din Ucraina, pentru a înţelege mai bine şi a prioritiza cele mai urgente nevoi ale poporului ucrainean şi pentru a coordona eforturile de asistenţă", a anunţat Preşedinţia germană a Grupului G7. La reuniunea G7+ au participat peste 20 de miniştri de Externe, inclusiv cel al Ucrainei, Dmitro Kuleba, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Mondiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici