Ucraina va cere Rusiei un preţ mai mare pentru tranzitul gazelor

Ucraina va cere Rusiei să plătească mai mult pentru tranzitul gazelor ruseşti către Europa şi va renunţa la intermediarii "îndoielnici" în tranzacţiile din sectorul energiei, a declarat, marţi, premierul ucrainean Iulia Timoşenko într-un interviu acordat AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Ucraina va cere Rusiei un preţ mai mare pentru tranzitul gazelor

Ucraina va cere Rusiei un preţ mai mare pentru tranzitul gazelor

Cu trei săptămâni înainte de prima sa vizită în Rusia de la preluarea atribuţiilor de premier al Ucrainei, Timoşenko se pregăteşte pentru discuţii dificile asupra unui subiect care, în 2006, a provocat "un război al gazului", cu efect negativ asupra livrărilor către Europa.

Timoşenko, care s-a aflat anterior în fruntea "revoluţiei portocalii" din Ucraina, se va deplasa la Moscova la 21 februarie.

"Începând din 2006, Rusia a majorat preţul gazelor, care a crescut, în total, de 3,5 ori, în timp ce costul tranzitului acestora pe teritoriul ucrainean a rămas practic neschimbat", a arătat Timoşenko.

Ea a precizat că este împotriva standardelor duble, atât în domeniul politic, cât şi în cel economic.

"Dacă vor preţul pieţei, atunci acesta trebuie aplicat pentru toate serviciile", a adăugat Timoşenko.

Tariful pentru tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei este în acest an de 1,7 dolari pentru o mie de metri cubi, livrate pe o distanţă de 100 de kilometri, comparativ cu 1,6 dolari în 2007.

Timoşenko nu a oferit detalii privind majorarea avută în vedere, dar, potrivit presei din Ucraina, guvernul ucrainean ar dori un tarif de 9,32 dolari, de cinci ori mai mare decât în prezent.

Autorităţile din Ucraina nu au însă un punct de vedere comun în această problemă, iar preşedintele Viktor Iuşcenko a declarat recent că se opune unei astfel de măsuri.

Pentru premier, opoziţia faţă de creşterea tarifelor este o "obişnuinţă din trecut", când Moscova îşi impunea punctul de vedere.

"În trecut, oficialii ucraineni îşi stabileau relaţiile cu Rusia în funcţie de interesele ruseşti. Vreau să schimb aceast sistem de stabilire a relaţiilor", a spus Timoşenko, adăugând că întotdeauna a existat un aspect politic al problemei energiei, iar liderii ruşi fac eforturi pentru a respinge tentaţia de a folosi gazele ca instrument de presiune politică.

Un alt obiectiv al premierului ucrainean este eliminarea intermediarilor în negocierile cu Rusia şi Asia Centrală în domeniul gazelor.

În speţă este vorba despre compania RosUkrEnergo, unic furnizor de gaze către Kiev, controlat în proporţie de 50% de către Gazprom, iar restul de către oameni de afaceri ucraineni, şi care este acuzat pentru lipsa de transparenţă.

Presa a relatat că un membru al mafiei ruseşti, Semen Moguilevitci, arestat recent, ar avea legături cu RosUkrEnergo.

"Din 2004, relaţiile comerciale dintre Ucraina şi Rusia în domeniul gazelor au avut loc prin intermediari corupţi", a arătat Timoşenko.

Ea a spus că Ucraina şi Rusia nu au nevoie de intermediari pentru furnizarea de gaze, iar acest fapt este valabil pentru RosUkrEnergo.

"Ştiu că va exista o opoziţie puternică", a recunoscut Timoşenko, care afirmă că în 2005 a pierdut postul de premier întrucât s-a angajat în lupta cu afacerile oculte.

În prezent, Timoşenko se declară de partea preşedintelui pe l-ar putea susţine, în anumite condiţii, pentru un nou mandat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici