Ucraina vrea începerea discuţiilor privind aderarea la NATO

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat, luni, că Ucraina va începe discuţiile pentru a adera la NATO, urmând să implementeze o serie de reforme pentru a îndeplini criteriile de aderare, aspect ce va amplifica tensiunile dintre Kiev şi Rusia, relatează France 24.

1090 afișări
Imaginea articolului Ucraina vrea începerea discuţiilor privind aderarea la NATO

Ucraina vrea începerea discuţiilor privind aderarea la NATO

Petro Poroşenko a susţinut, luni, o declaraţie comună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în care a atras atenţia că discuţiile pe marginea aderării Ucrainei la NATO vor irita şi vor provoca furie la Moscova. Însă, preşedintele Ucrainei a subliniat că această declaraţie nu înseamnă că Ucraina va dobândi curând statutul de candidat pentru aderarea la NATO.

Cu toate acestea, Poroşenko a afirmat că Ucraina este dispusă să implementeze o serie de reforme pentru a putea fi stabilit un calendar prin care până în 2020 Ucraina să îndeplinească criteriile de aderare ale NATO. Noile reforme ar cuprinde măsuri anti-corupţie, iar sectorul de apărare va suferi şi el mai multe modificări.

Raisa Ostapenko, cercetător al Centrului de Istorie şi Politică în Europa de Est al Universităţii din Sorbona, a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO ar fi supărătoare pentru Rusia, care a considerat mereu Ucraina ca fiind fratele slav care ar trebui să fie mereu loial.

”Există o susţinere internaţională masivă pentru aderarea Ucrainei la NATO, iar 69% dintre ucraineni susţin această mişcare, deci Ucraina este mai motivată ca oricând să îndeplinească criteriile politice, economice şi militare ale NATO”, a adăugat Ostapenko.

Luna trecută, Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege prin care se stabilea că aderarea la NATO reprezintă o prioritate naţională. Ca reacţie la această decizie, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Guvernului rus, a declarat că extinderea NATO către est ar reprezenta ”o ameninţare pentru securitatea Rusiei şi pentru balanţa de putere în regiunea euro-asiatică şi că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a restabili echilibrul de putere şi pentru a-şi asigura propria securitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici