UE comemorează victimele atacurilor teroriste de la 11 martie 2004, din Madrid

Uniunea Europeană comemorează marţi victimele celor mai grave atacuri teroriste din Europa, care au avut loc la 11 martie 2004, la Madrid, relatează publicaţia electronică EUObserver.

66 afișări
Imaginea articolului UE comemorează victimele atacurilor teroriste de la 11 martie 2004, din Madrid

UE comemorează victimele atacurilor teroriste de la 11 martie 2004, din Madrid (Imagine: Mediafax Foto)

În urma atacurilor cu bombă asupra unor trenuri, la Madrid, 191 de persoane au murit iar peste o mie au fost rănite.

"Trebuie să continuăm să ne amintim şi să-i onorăm pe cei care şi-au pierdut viaţa în actele teroriste din Europa şi de oriunde din lume", a declarat luni, într-o declaraţie, comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini.

"Această zi ar trebui să fie un prilej pentru a demonstra susţinerea noastră necondiţionată faţă de valorile democratice şi drepturile omului, pe care le împărtăşim pe întreg teritoriul Europei. Niciun act terorist nu ar putea submina vreodată încrederea noastră comună în aceste drepturi şi principii".

În perioada 2004 şi 2006, Executivul european a alocat 4,8 milioane de euro numeroaselor proiecte menite să ajute victimele terorismului şi rudele lor. În 2007 au mai fost alocate alte două milioane de euro.

"Ştim că toate eforturile noastre nu sunt suficiente niciodată pentru a putea compensa într-adevăr pierderile celor care au fost afectaţi de actele teroriste", a spus Frattini. "Doar putem spera că putem aduce o contribuţie semnificativă, că le putem oferi sprijinul în situaţiile dificile în care se află. Şi încercăm să îi onorăm prin comemorarea lor, aşa cum facem astăzi" (marţi, n. red.), a adăugat Frattini.

Atentatele de la 11 martie 2004, din Madrid şi de la periferia oraşului, unde au explodat zece bombe la bordul a patru trenuri pline cu pasageri, s-au soldat cu 191 de morţi şi 1.824 de răniţi, fiind cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria Spaniei.

Atentatele de la Madrid au fost, în acelaşi timp, cele mai sângeroase atacuri din Europa occidentală, după cel de la Lockerbie, din 1988, soldat cu 270 de morţi.

Atacurile, atribuite imediat de guvernul conservator al lui Jose Maria Aznar organizaţiei separatiste ETA - care şi-a declinat responsabilitatea - au fost revendicate în aceeaşi seară în numele reţelei teroriste al-Qaida.

"Escadroanele morţii (Brigăzile Abu Hafs al-Masri) au reuşit să pătrundă în inima cruciaţilor europeni şi să dea o lovitură dureroasă unuia dintre pilonii alianţei cruciate, Spania", afirmă textul semnat de Brigăzile Abu Hafs al-Masri/Al Qaida, primit la Dubai de cotidianul Al-Qods al-Arabi.

Două zile mai târziu, o înregistrare de pe o casetă video în arabă, descoperită în apropierea moscheii din Madrid a revendicat atentatele "în numele purtătorului de cuvnt militar al al-Qaida în Europa", ca "ripostă" la "colaborarea" Spaniei cu Statele Unite, în Irak.

Spania a fost ameninţată cu represalii de al-Qaida, din cauza participării sale alături de SUA la războiul din Irak, într-un mesaj atribuit lui Osama ben Laden, difuzat la 18 octombrie 2003.

Premierul de atunci, Jose Maria Aznar, era unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai intervenţiei militare americane, în pofida opoziţiei unei mari majorităţi a populaţiei spaniole.

Atentatele de la 11 martie au stârnit o reacţie fără precedent în această ţară care se confruntă de 40 de ani cu acţiunile teroriste ale ETA, dar care a fost lovită pentru prima oară şi cu o violenţă ieşită din comun, pe propriul său teritoriu, de terorismul islamist.

La o zi după atentate, un sfert din populaţia Spaniei a coborât în stradă pentru a participa la cele mai ample manifestaţii din istoria ţării, care au reunit 11,6 milioane de persoane împotriva terorismului.

Alegerile legislative organizate la 14 martie l-au adus la conducerea noului guvern pe premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero, adversar declarat al războiului din Irak.

La 18 martie, acesta a dispus retragerea trupelor spaniole desfăşurate în Irak, conform promisiunilor sale electorale.

Dintre cele 116 persoane arestate în cadrul anchetei, 29 au fost puse sub acuzare în mod oficial. Un minor de naţionalitate spaniolă implicat în acest dosar, El Gitanillo, a fost deja judecat şi condamnat în Spania.

Ulterior, dintre cei 28 de inculpaţi, trei au primit câte 39.000 de ani de închisoare, iar şapte au fost achitaţi. Restul s-au ales cu sentinţe între doi şi 25 de ani.

Alţi şapte suspecţi s-au sinucis la 3 aprilie 2004, în apropiere de Madrid, detonând explozibilul depozitat într-un apartament încercuit de forţele de ordine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici