UE, îndemnată să fie pregătită cu stocuri în caz de pandemie, dezastru natural sau invazie

Publicat: 10 07. 2025, 22:11

Miercuri, Comisia Europeană a prezentat prima sa strategie privind constituirea de stocuri. Executivul UE a subliniat că statele membre ar trebui să ia în considerare aprovizionarea de urgență cu produse de purificare a apei, echipamente pentru repararea cablurilor submarine, drone și poduri mobile pentru utilizare în conflicte, potrivit The Guardian.

Îndemnul Comisiei Europene vine la câteva luni după ce publicul european a primit recomandarea de a-și pregăti kituri de supraviețuire pentru 72 de ore, care să fie folosite în eventualitatea unui atac militar, a unui dezastru natural, a unei pene de curent sau a unui accident industrial major.

În acest sens, oficialii stabilesc ce ar trebui să stocheze guvernele și cum să consolideze gradul de pregătire pentru o urgență în domeniul sănătății, cum ar fi o pandemie, amenințările chimice, nucleare sau biologice.

Plan după episodul Covid-19

Actuala strategie reflectă episodul pandemiei de coronavirus, perioadă în care statele membre UE s-au grăbit să obțină măști și alte echipamente medicale pentru ele însele.

Conform strategiei, UE ar trebui să dispună de liste neexhaustive de bunuri esențiale, actualizate periodic și adaptate diferitelor crize. Până în anul 2026, UE va avea o listă de medicamente și tehnologii medicale care vor fi prioritare pentru stocuri sau achiziții comune.

Comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, a declarat că se cunosc amenințările actuale. „Atacuri hibride, pene de curent, condiții meteorologice extreme și răspândirea bolilor. Acestea nu mai sunt riscuri îndepărtate. Acesta este motivul pentru care ne mutăm pregătirea de pe margine în prima linie a apărării noastre”, a declarat oficialul.

Această strategie vine și în contextul în care prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, și-a reiterat opinia conform căreia UE ar trebui să fie pregătită să se apere până în 2030.