UE şi OSCE încearcă o mediere în Ucraina: Organizaţia pentru securitate anunţă că Vladimir Putin "susţine" eforturile sale de mediere

Moscova a anunţat că susţine OSCE în vederea diminuării tensiunii în Ucraina, unde separatiştii din estul ţării au cerut luni anexarea teritoriului pe care se află la Rusia, înainte de sosirea la Kiev, marţi, a şefului diplomaţiei Germaniei.

727 afișări
Imaginea articolului UE şi OSCE încearcă o mediere în Ucraina: Organizaţia pentru securitate anunţă că Vladimir Putin "susţine" eforturile sale de mediere

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele rus Vladimir Putin "susţine" medierea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în vederea unei "dezescaladări" a crizei din Ucraina, a anunţat OSCE luni, după o convorbire telefonică între preşedintele organizaţiei, elveţianul Didier Burkhalter, şi Putin.

"În cursul unei conversaţii telefonice, preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat (preşedintelui OSCE Didier Burkhalter) că Rusia susţine foaia de drum şi angajamentul OSCE în Ucraina", a anunţat organizaţia într-un comunicat.

Foaia de drum a OSCE, elaborată în cursul săptămânii trecute, "anunţă o cale pragmatică privind trecerea de la o logică a escaladării la o logică a cooperării şi consolidării stabilităţii pe teren", a adăugat OSCE.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier urmează să efectueze marţi o vizită în Ucraina, menită să susţină "dialogul naţional" între Guvernul de la Kiev şi separatiştii proruşi din estul ţării.

El urmează să efectueze o vizită atât la Kiev, unde se va întâlni cu premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk, cât şi în estul prorus al ţării, cu scopul de a susţine eforturile OSCE, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Iaţeniuk va pleca ulterior la Bruxelles, la Comisia Europeană (CE), pentru examinarea unor măsuri de susţinere a Kievului.

Luni, la mai puţin de o zi după organizarea dublului referendum privind independenţa, denunţat ca "ilegal" de către Kiev şi Occident, insurgenţii nu au pierdut timpul şi au proclamat "suveranitatea" regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, plasându-se sub aripa Moscovei, aşa cum a făcut Crimeea în martie.

"Noi, poporul republicii populare Doneţk declarăm că republica devine de-acum un stat suveran", a declarat în faţa presei unul dintre liderii separatişti de la Doneţk, Denis Puşilin, citind solemn o declaraţie.

"Pentru restabilirea dreptăţii istorice, cerem Rusiei să examineze o alipire a republicii Doneţk la Federaţia rusă", a continuat el.

Rezultatele acestei consultări, ilegale în ochii Kievului şi comunităţii internaţionale, nu reprezintă, însă, o surpriză. Încă de duminică seara, separatiştii din regiunea Doneţk au anunţat că aproape 90% dintre participanţi au spus "da", în contextul unei prezenţe la urne de 75%. Scorul este şi mai mare în regiunea vecină Lugansk (94%).

Rusia nu a reacţionat imediat la cererea de alipire, care o aminteşte pe cea operată în Crimeea, în urmă cu două luni, şi care s-a tradus în fapt prin preluarea controlului asupra peninsulei ucrainene de către Moscova.

Însă Moscova a îndemnat luni, anterior, la respectarea "expresiei voinţei populaţiilor" din estul Ucrainei, adoptând poziţia contrară celei a capitalelor occidentale, care au denunţat consultarea şi au anunţat că vor ignora rezultatul votului.

Moscova a ameninţat, în paralel, cu întreruperea livrărilor de gaze naturale către Ucraina, începând de la 3 iunie, în cazul în care Kievul nu îşi plăteşte până atunci factura în avans. "Au banii să facă acest lucru", a subliniat premierul Dmitri Medvedev.

În schimb, Uniunea Europeană (UE) a adăugat 13 nume ale unor oficiali ruşi şi ucraineni proruşi pe lista de 48 de persoane deja vizate de interdicţia de a călători şi blocarea averilor, inclusiv pe adjunctul şefului administraţiei Kremlinului Viaceslav Volodin. Pentru prima dată de la începutul crizei ucrainene, UE a sancţionat şi două firme - Cernomorneftegaz, deja vizată de sancţiuni americane, şi terminalul petrolier Feodosia. Canada şi-a consolidat şi ea sancţiunile.

- Încercare de mediere

Cererea separatiştilor de "alipire" la Rusia a fost formulată în plină încercare de mediere a europenilor.

Precedându-i şefului diplomaţiei germane, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a sosit luni seara la Kiev pentru a se întâlni cu Iaţeniuk, în semn de susţinere a UE a alegerilor prezidenţiale anticipate prevăzute la 25 mai.

Referendumurile din est sunt "ilegale, ilegitime şi nu sunt credibile", a spus Van Rompuy la Kiev. "Singurele alegeri pe care le vom recunoaşte sunt alegerile prezidenţiale de la 25 mai".

Statele Unite au denunţat, luni, un "referendum ilegal" şi care provoacă "divizare şi dezordine".

O sursă diplomatică franceză declara, duminică, că o reuniune între ucraineni - autorităţile de la Kiev şi proruşi - ar putea să aibă loc săptămâna aceasta în Ucraina, sub egida OSCE.

Kremlinul nu a închis, luni, uşa unor negocieri, notând că "punerea în aplicare" a rezultatelor referendumului separatist ar trebui să aibă loc în mod "civilizat" şi în "dialog" cu Guvernul de la Kiev.

Potrivit unor analişti intervievaţi de AFP la Moscova, Rusia marchează astfel mai degrabă voinţa de a folosi rezultatul referendumului ca pe un argument în conflictul dur cu Kievul şi Occidentul, decât lansarea unui proces de anexare a estului Ucrainei la teritoriul rus, după scenariul aplicat în martie în peninsula ucraineană Crimeea.

Preşedintele OSCE a notat, la rândul său, că Rusia a avut grijă să nu recunoască în mod oficial rezultatele.

- Ce rezervă ziua de mâine?

Pe teren, în teritoriul aflat în centrul conflictului dur ruso-ucrainean, domina mai degrabă îngrijorarea, ci nu sărbătoarea, după anunţarea rezultatelor referendumului.

La Doneţk, cel mai important oraş din bazinul Donbas - din care fac parte regiunile Lugansk şi Doneţk -, nimeni nu-şi exprima bucuria, nicio manifestaţie nu a avut loc luni pe stradă.

"Acest referendum era singurul nostru mod de a ne exprima dezacordul faţă de puterea de la Kiev. Cum vreţi să ne bucurăm, când noi habar nu avem ce ne rezervă ziua de mâine?", a rezumat un şofer de taxi, Dmitro Boiko, în vârstă de 35 de ani.

"Mulţi dintre noi sunt mai degrabă îngroziţi de tot ceea ce se întâmplă şi de viitor. Nu ştim ce se va întâmpla şi nici cine ne va conduce, dar nici nu puteam să stăm fără să facem nimic", a adăugat el.

Fostul premier Iulia Timoşenko, care candidează în alegerile prezidenţiale, a efectuat o vizită la Doneţk, luni, în semn de susţinere faţă de unitatea Ucrainei. "Nimeni nu are vreo îndoială că referendumurile sunt un fals fabricat de Putin şi Kremlin", a declarat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici