Un congresman critică ajutorul oferit de armată şi CIA unui film despre Osama ben Laden

Un congresman american a cerut miercuri explicaţii Pentagonului şi CIA cu privire la ajutorul acordat producătorilor unui film aflat în pregătire despre eliminarea lui Osama ben Laden, denunţând totodată divulgarea unor informaţii clasificate,

101 afișări
Imaginea articolului Un congresman critică ajutorul oferit de armată şi CIA unui film despre Osama ben Laden

Un congresman critică ajutorul oferit de armată şi CIA unui film despre Osama ben Laden (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Cu o zi înainte, o organizaţie conservatoare a obţinut autorizaţia să publice unele documente, inclusiv e-mailuri şi procese-verbale ale unor întâlniri, demonstrând asistenţa oferită de Departamentul Apărării şi Agenţia Centrală americană de Informaţii realizatoarei Kathryn Bigelow, laureată Oscar, şi scenaristului ei Mark Boal.

Aceste documente "ridică numeroase întrebări asupra rolului vostru central în furnizarea de informaţii clasificate şi sensibile unor persoane care nu deţin autorizaţiile adecvate", denunţă republicanul Peter King, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanţilor, într-un e-mail adresat lui Michael Vickers, subsecretar de stat la departamentul Apărării însărcinat cu Informaţiile.

În cadrul unei întâlniri, Vickers i-a propus lui Bigelow să îi pună la dispoziţie un membru al echipei Navy Seals care a participat la planificarea şi executarea misiunii în cursul căreia liderul reţelei teroriste Al-Qaida a fost ucis în reşedinţa sa de la Abbottabad, pe 2 mai 2011.

"Probabil că vă poate oferi tot ceea ce cereţi", i-a spus el realizatoarei, singura condiţie fiind "să nu dezvăluie, sub nicio formă, numele său, în calitate de consultant", porivit procesului-verbal al uneia dintre întâlniri.

Potrivit lui George Little, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, dacă punerea la dispoziţie a unui "planificator" a fost "sugerată drept un posibil contact pentru informaţii despre raidul împotriva lui (Osama) ben Laden", o asemenea întâlnire nu s-a concretizat niciodată.

Într-un alt e-mail, adresat lui Michael Morell, un adjunct al directorului CIA, King şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că realizatoarea şi scenaristul, dar şi un un membru al grupurilor democrate de lobby, recrutat pentru nevoile filmului, au avut un acces "în cel puţin şase rânduri la clădiri CIA", inclusiv la zone securizate din Centrul Antiterorist (CTC).

Pentagonul colaborează frecvent cu Hollywoodul, furnizându-i sfaturi tehnice şi chiar punându-i la dispoziţie echipamente militare pentru filmări.

"Noi credem că este un serviciu important", a explicat Little. "În acest caz, deşi unii oficiali s-au întâlnit cu producători ai filmului în cursul fazei de pregătire a acestuia, noi nu am revăzut niciodată scenariul filmului", a recunoscut el.

Polemica a fost lansată încă de vara trecută de către Peter King, care a obţinut deschiderea unei anchete a Inspectorului General al Pentagonului asupra unor eventuale scurgeri de informaţii.

Numeroşi oficiali de la Pentagon şi-au exprimat îngrijorarea, anul trecut, cu privire la o acumulare de detalii furnizate presei despre raidul Navy Seals, care ar risca să compromită operaţiuni viitoare.

Alesul republican a sugerat că administraţia Obama caută să promoveze principala reuşită a politicii sale externe - eliminarea liderului Al-Qaida - în perspectiva campaniei prezidenţiale în curs, în care Barack Obama candidează pentru un al doilea mandat.

"Acest lucru nu este deloc motivat politic, ci de grija de a informa publicul american", s-a apărat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Filmul, intitulat "Zero Dark Thirty", urmează să apară pe marile ecrane americane pe 19 decembrie, după alegerile prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici