Un fost deţinut de la Guantanamo compară anii de închisoare cu "iadul pe pământ"

Un fost deţinut somalez la închisoarea de la Guantanamo, care a fost eliberat săptămâna trecută, după opt ani, a declarat luni într-un interviu că anii de închisoare au "fost ca iadul pe pământ".

18 afișări
Imaginea articolului Un fost deţinut de la Guantanamo compară anii de închisoare cu "iadul pe pământ"

Un fost deţinut de la Guantanamo compară anii de închisoare cu "iadul pe pământ" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mohamed Saleban Bare, în vârstă de 44 de ani, declară că nu a fost implicat în nici un fel de acţiuni teroriste la momentul arestării sale de către poliţia pakistaneză, la Karachi, în decembrie 2001. El a fost încarcerat patru luni în Pakistan, trimis în Afganistan, apoi la Guantanamo.

"Am fost încarcerat circa opt ani şi două luni, deşi eram nevinovat, dar mulţumită lui Allah, acum sunt liber şi vreau să las în urma mea toate aceste suferinţe", a declarat Bare la Hargeisa, capitala regiunii somaleze semiautonome Somaliland.

Bare şi un alt somalez, Osmail Mohamed Arale (45 de ani), au fost eliberaţi şi repatriaţi sâmbătă de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

"Guantanamo este ca iadul pe pământ şi nu mă simt încă normal, dar mulţumesc lui Allah că m-a ţinut în viaţă şi a făcut să nu sufăr afecţiuni psihice şi mentale, precum mulţi dintre prietenii mei", a declarat acesta.

La Guantanamo, "folosesc tehnici de tortură foarte dure. Nu te lasă să dormi timp de cel puţin patru nopţi la rând, îţi dau doar un biscuit să mănânci toată ziua, te lasă să dormi afară în frig fără pături, iar pentru unii deţinuţi este şi mai rău, aplicându-li-se şocuri electrice şi lovituri", a precizat Bare.

Acesta a explicat că autorităţile americane nu i-au spus niciodată care sunt acuzaţiile împotriva lui. Anchetatorii s-au raportat la trecutul său şi la relaţiile sale din Somalia. "Au fost numai suspiciuni, dar nici un dosar clar", a adăugat el.

Bare şi Arale fac parte dintr-un grup de 12 deţinuţi de la Guantanamo, dintre care şase yemeniţi şi patru afgani, repatriaţi de către autorităţile americane la sfârşitul săptămânii trecute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici