Un lider al sârbilor din nordul Kosovo, bănuit de crime de război, a fost arestat

Unul dintre principalii lideri politici sârbi din nordul Kosovo, Oliver Ivanovici, a fost arestat marţi, pentru o lună, fiind bănuit de implicare crime de război comise în timpul conflictului sârbo-kosovar din 1998-1999, au anunţat surse oficiale locale.

124 afișări
Imaginea articolului Un lider al sârbilor din nordul Kosovo, bănuit de crime de război, a fost arestat

Oliver Ivanovici (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Un judecător internaţional a decis marţi dimineaţă să dea curs unei solicitări a procurorului Misiunii de poliţie şi de justiţie a Uniunii Europene din Kosovo (EULEX), care l-a audiat pe Ivanovici timp de mai multe ore luni la comisariatul din Kosovska Mitroviţa în prezenţa avocatului său.

Ivanovici, în vârstă de 60 de ani, este bănuit de două crime "care ar fi avut loc în 1999 şi în 2000 şi ale căror victime ar fi fost albanezi", a declarat Neboisa Vlajici, avocatul responsabilului sârb. El a fost transferat la închisoarea din Priştina, a adăugat Vlajici. Niciun alt detaliu cu privire la faptele ce îi sunt reproşate nu este cunoscut.

Potrivit presei kosovare, Ivanovici este bănuit că a torturat şi ucis albanezi. Oliver Ivanovici, fost secretar de stat sârb pentru Kosovo, a fost ales consilier municipal în nordul Kosovska Mitroviţa, unde sârbii sunt majoritari, pe o listă independentă, cu ocazia alegerilor locale care au avut loc la sfârşitul lui 2013. "Avem motive să ne gândim că arestarea lui Ivanovici şi acuzaţiile ce îl vizează reprezintă o presiune politică. Consilierii municipali aleşi pe lista sa vor demisiona astăzi, fără îndoială", a declarat Ksenija Bozovici, o apropiată a lui Ivanovici.

Oliver Ivanovici este unul dintre liderii importanţi ai sârbilor din Kosovo şi este considerat un moderat.

În 2001, Ivanovici a fost ales în Parlamentul din Kosovo după ce a candidat pe o listă sârbă.

Belgradul şi Priştina au încheiat anul trecut un acord istoric în vederea normalizării relaţiilor, sub medierea Bruxellesului. Serbia şi sârbii din Kosovo nu recunosc însă indepedenţa declarată unilateral de Priştina în februarie 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici