Un nou INCIDENT în Marea Chinei de Sud: SUA au trimis un distrugător într-o zonă revendicată de China. REACŢIA Beijingului - VIDEO

O navă de război aparţinând Marinei Statelor Unite a pătruns în ape disputate în Marea Chinei de Sud, apropiindu-se la 12 mile marine (22 de kilometri) de Insulele Spratly, unde China a construit şi extins recifuri artificiale pe care le revendică drept teritoriul său, relatează DPA online. În replică, guvernul de la Beijing atrage atenţia că armata chineză va răspunde "provocărilor" venite de la Washington.

13485 afișări
Imaginea articolului Un nou INCIDENT în Marea Chinei de Sud: SUA au trimis un distrugător într-o zonă revendicată de China. REACŢIA Beijingului - VIDEO

SUA trimit un distrugător în patrulă în ape disputate din Marea Chinei de Sud, sfidând Beijingul

UPDATE 15:35 - China a urmărit cu atenţie parcursul distrugătorului american şi ameninţă că ar putea riposta

Forţele navale chineze au urmărit şi au transmis avertismente distrugătorului american intrat în zone disputate din Marea Chinei de Sud, anunţă Guvernul de la Beijing, atrăgând atenţia că armata chineză va răspunde "provocărilor" Statelor Unite.

"Autorităţile de resort au monitorizat, au urmărit şi au transmis avertismente navei americane USS Lassen, intrată ilegal în zone disputate fără permisiunea Chinei", a transmis Ministerul chinez de Externe, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"În mod evident, China va răspunde provocărilor deliberate ale oricărei ţări", a avertizat Guvernul de la Beijing.

"Dacă Statele Unite vor continua să creeze tensiuni în această regiune, China ar putea suplimenta şi consolida capacităţile necesare", a insistat Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Statele Unite au trimis marţi o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. Distrugătorul USS Lassen, aparţinând Forţelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China.

"Unul dintre motivele pentru care ai o marină (este) să fii în măsură să exerciţi influenţă şi să aperi libertatea navigaţiei în apele internaţionale", a subliniat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-o conferinţă de presă.

Statele Unite nu au notificat China înainte de a trimite nava în regiune, a precizat Kirby, subliniind că "nu trebuie să te consulţi cu vreo naţiune atunci când îţi exerciţi dreptul la libertatea de a naviga în ape internaţionale".

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud - un culoar de transport maritim-cheie -, vizată în acelaşi timp de revendicări asupra unor potenţiale bogate resurse minerale de pe fundul marin din partea Filipinelor, Vietnamului, Malaysiei, Taiwanului şi sultanatului Brunei.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a declarat marţi că Beijingul încearcă să verifice informaţiile cu privire la nava americană.

"Cerem Statelor Unite să reflecteze atent înainte să întreprindă vreo acţiune pripită şi să creeze probleme din nimic", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici