Un oficial de rang înalt al NATO dă o lovitură lui Zelenski: Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei în schimbul aderării

Ucraina ar putea fi nevoită să renunţe la o parte din teritoriul ocupat în prezent de Rusia dacă doreşte să adere la NATO, potrivit unui înalt oficial al alianţei.

7000 afișări
Imaginea articolului Un oficial de rang înalt al NATO dă o lovitură lui Zelenski: Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei în schimbul aderării

Stian Jenssen şi Mircea Geoană | Sursa foto: AP

Stian Jenssen, care ocupă funcţia de şef de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a adresat presei norvegiene în cadrul unui eveniment, relatează Sky News.

Stoltenberg a evitat mult timp, cu prudenţă, întrebările despre ceea ce ar trebui să facă Ucraina pentru a pune capăt războiului. Poziţia sa a fost în mod constant că este de competenţa Ucrainei, nu a unor terţe părţi, să decidă cum şi când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia.

Dar, în timp ce Jenssen a reiterat această linie, a oferit indicii că Ucraina ar putea avea într-adevăr o cale de intrare în NATO.

"Există o mişcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO", a spus el. "Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete".

"Rusia are mari dificultăţi din punct de vedere militar şi pare nerealist că pot cuceri noi teritorii. Acum este mai degrabă o chestiune legată de ceea ce Ucraina reuşeşte să recupereze", a adăugat el.

Întrebat de ziarul norvegian VG dacă Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru a obţine pacea şi a primi în schimb statutul de membru NATO, Jenssen a sugerat că această chestiune a fost deja ridicată în cadrul alianţei.

"Nu spun că trebuie să fie aşa", a spus el. "Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluţie".

Dar această soluţie ar fi direct contrară obiectivelor de pace declarate de preşedintele Zelenski.

Unul dintre cele 10 puncte ale aşa-numitei sale formule de pace implică restabilirea graniţelor Ucrainei care erau înainte de invazie. Preşedintele ucrainean a spus clar că acest lucru nu este negociabil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici