Un primar din Ucraina descrie interogatoriul "dur" al răpitorilor ruşi

Un primar ucrainean a descris orele de interogatoriu "dur" atunci când a fost reţinut timp de aproape o săptămână de către forţele ruse, luna trecută, şi a declarat că a apelat la ajutorul Papei pentru a opri războiul care a distrus zone întinse din oraşul său din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

4725 afișări
Imaginea articolului Un primar din Ucraina descrie interogatoriul "dur" al răpitorilor ruşi

Un primar din Ucraina descrie interogatoriul "dur" al răpitorilor ruşi

"Au fost şase zile periculoase pentru că am înţeles că pentru ruşi viaţa mea şi a civililor valorează zero", a declarat la Roma Ivan Fedorov, primarul oraşului Melitopol, care se află acum sub control rusesc, la o lună după ce a fost eliberat.

Ucraina a declarat că Fedorov a fost răpit pe 11 martie, după ce forţele ruse au cucerit Melitopol, care se află la vest de oraşul asediat Mariupol, în regiunea sudică pe care Rusia încearcă să o controleze. Kievul a anunţat eliberarea lui Fedorov în cadrul unui schimb de prizonieri la 16 martie.

Rusia, care îşi numeşte acţiunile din Ucraina o "operaţiune militară specială", nu a făcut niciun comentariu cu privire la detenţia primarului sau la schimbul de prizonieri raportat de Ucraina.

Fedorov, care s-a întâlnit sâmbătă cu Papa Francisc şi cu cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, înainte de a participa la o slujbă în ajunul Paştelui, a declarat că a cerut Vaticanului să intervină pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin pentru a garanta coridoare umanitare pentru Mariupol, care s-a confruntat cu bombardamente devastatoare.

Maiorul Serhiy Volyna, comandantul brigăzii 36 de puşcaşi marini din Ucraina, care încă luptă în Mariupol, a apelat şi el la ajutorul papei într-o scrisoare postată luni pe Telegram.

Descriind detenţia sa de către forţele ruseşti în departamentul de poliţie din Melitopol, Fedorov a declarat într-un interviu: "Au venit la mine, noaptea, cinci sau şapte soldaţi şi am vorbit timp de aproximativ patru sau cinci ore, un dialog dur".

"Au vrut să dea un exemplu cu mine despre ce se va întâmpla dacă nu vom fi de acord cu ceea ce vor ruşii", a declarat primarul pentru Reuters şi ziarul italian Il Messaggero, spunând că s-a confruntat cu tortură "psihologică", dar nu fizică.

"Soldaţii ruşi au presupus că vor fi bine primiţi, dar nu a fost aşa... şi de aceea ruşii au fost foarte, foarte furioşi", a spus el.

"Nu există mâncare în oraşul meu. Nu există nicio farmacie. Jumătate din oraşul meu este distrus. Mai mult de 200 de persoane au fost răpite. Nu este sigur să te plimbi pe străzi", a spus el.

Rusia neagă că ar fi vizat civili şi respinge ceea ce Ucraina spune că sunt dovezi ale atrocităţilor, afirmând că Kievul le-a înscenat pentru a submina negocierile de pace. Moscova afirmă că a lansat acţiunea militară în urmă cu aproape două luni pentru a demilitariza Ucraina şi a eradica ceea ce numeşte naţionalism periculos.

Fedorov, care a declarat că a rămas în contact regulat cu locuitorii din Melitopol, a spus că l-a invitat pe papă să viziteze Ucraina pentru că "poate că poate opri acest război".

Papa Francisc a criticat implicit Rusia, făcând apel la încetarea unui război care a implicat o agresiune şi o invazie nejustificată. Adresându-se lui Fedorov şi altor ucraineni în cadrul slujbei din ajunul Paştelui, papa a spus: "Aveţi curaj, suntem cu voi".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici