Un vehicul a intrat în mulţime în piaţa Tiananmen din Beijing: Cinci persoane au murit şi 38 au fost rănite - FOTO

Cinci persoane, inclusiv o turistă originară din Filipine, au murit luni la Beijing, după ce un vehicul a intrat în mulţime şi a lovit turişti şi poliţişti în Piaţa Tiananmen, rănind 38 de persoane, a anunţat presa chineză de stat

1101 afișări
Imaginea articolului Un vehicul a intrat în mulţime în piaţa Tiananmen din Beijing: Cinci persoane au murit şi 38 au fost rănite - FOTO

Un vehicul a intrat în mulţime în piaţa Tiananmen din Beijing: Trei persoane au murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şoferul şi cei doi pasageri ai vehiculului care a luat foc au decedat, dar şi o turistă de naţionalitate filipineză şi un turist chinez, a precizat site-ul de ştiri Qianlong.net, controlat de municipalitatea din Beijing.

Între răniţi se află alţi trei filipinezi - două femei şi un bărbat -, a precizat site-ul.

Incidentul, care a avut loc în apropierea unor edificii ce reprezintă centrul puterii Chinei, a declanşat o importantă operaţiune a forţelor de ordine şi o vastă acţiune de cenzurare pe Internet.

În Piaţa Tiananmen, regimul comunist a înăbuşit în sânge proteste prodemocratice în 1989.

Ipoteza unui simplu accident de circulaţie părea foarte improbabilă, după primele constatări.

Agenţia oficială de presă China Nouă a confirmat noul bilanţ de cinci morţi şi 38 de răniţi.

Vehicul în flăcări în faţa portretului lui Mao

Fotografii postate online - şi şterse imediat de serviciile de cenzură - au arătat un vehicul în flăcări, din care se ridica un fum gros, în faţa celebrului portret al lui Mao la intrarea în Oraşul Interzis, care dă spre partea de nord a Tiananmen.

Doi reporteri ai AFP au afirmat că au fost reţinuţi şi că materialul le-a fost confiscat, în timp ce încercau să se apropie de Tiananmen, piaţă care simbolizează puterea politică în China.

Principala staţie de metrou care duce în piaţă a fost închisă, a anunţat compania care administrează metroul din Beijing.

Un turist italian în vârstă de 58 de ani a relatat că tocmai vizita Oraşul Interzis, palatele împăraţilor Ming şi Qing, în momentul în care agenţi au cerut tuturor turiştilor să părăsească zona.

Incidentul a fost comentat rapid pe reţelele de socializare chineze, din cauza rolului nevralgic şi istoric al Pieţei Tiananmen.

"Ce se întâmplă în Tiananmen? Sunt maşini de poliţie şi ambulanţe peste tot!", a întrebat pe un microblog un internaut care se afla în apropierea zonei.

Alţi internauţi emiteau ipoteza unui gest intenţionat al ocupanţilor vehiculului, dată fiind slaba posibilitate a unui astfel de accident în acest loc.

"Este, oare, Tiananmenul, în 2013, teatrul unei autoincendieri?", s-a întrebat altul. Începând din 2009, aproximativ 120 de tibetani au săvârşit acest gest disperat în semn de protest faţă de tutela chineză.

Garduri pentru blocarea vederii

Potrivit unei jurnaliste AFP aflate în apropierea pieţei, poliţiştii au început să ridice garduri înalte pentru a ascunde vederii zonele în care maşina a luat foc.

Întrebată dacă este vorba despre un act terorist, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying, a răspuns că "ignoră detalii despre ceea ce s-a întâmplat" în Piaţa Tiananmen.

"Dacă persoane de naţionalitate străină sunt vizate de aceste fapte, cazul lor va fi tratat în conformitate cu legislaţia internaţională", a declarat ea.

Mii de persoane au fost ucise în reprimarea mişcării prodemocratice din 1989 din piaţa Tiananmen, când Partidul Comunist a trimis tancuri să pună capăt celor şapte săptămâni de manifestaţii calificate de regim drept "revoltă contrarevoluţionară".

Importante forţe de securitate sunt staţionate în permanenţă de atunci pe această esplanadă imensă unde se află, de asemenea, intrarea în Oraşul Interzis, Mausoleul lui Mao şi Palatul Poporului.

Un chinez a încercat să se autoincendieze în Piaţa Tiananmen pe 21 octombrie 2011. Autorităţile au menţinut ulterior, timp de patru săptămâni, o cenzură totală asupra acestei informaţii sensibile, până când o fotografie făcută de un turist a fost publicată de cotidianul britanic The Daily Telegraph.

Presa de stat chineză a scris la vremea aceea că era vorba despre un gest "apolitic".

Pe 23 ianuarie 2001, în piaţa Piaţa Tiananmen a avut loc autoincendierea colectivă a unor persoane prezentate ca adepţi ai mişcării spirituale Falungong. Conducerea Falungong a acuzat Beijingul că a organizat o înscenare cu scopul de a discredita mişcarea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici