Un vulcan din Columbia ar putea erupe în câteva zile

Sute de familii din Columbia se află în faţa unei alegeri grele: să îşi abandoneze casele şi toată agoniseala sau să se confrunte cu dezastrul ce va fi provocat de o erupţie vulcanică prognozată în următoarele săptămâni, scrie CNN.

257 afișări
Imaginea articolului Un vulcan din Columbia ar putea erupe în câteva zile

Vulcanul Nevado del Ruiz, unul dintre cele mai înalte vârfuri din Columbia, se află într-o zonă agricolă dens populată şi este renumit pentru că a provocat moartea a zeci de mii de oameni în urma unei erupţii puternice în 1985.

Începând cu 30 martie, vulcanul este în stare de alertă portocalie, ceea ce înseamnă că „o erupţie este probabilă în câteva zile sau săptămâni”, potrivit Serviciului geologic din Columbia.

Oraşele şi satele din jurul muntelui au fost rugate să evacueze, iar autorităţile locale şi naţionale au declarat stare de urgenţă. Majoritatea şcolilor din apropiere au revenit la planurile de învăţare la domiciliu din perioada pandemiei, iar municipalităţile locale îşi fac provizii de truse de prim ajutor.

La 5 aprilie, preşedintele columbian Gustavo Petro a ordonat evacuarea voluntară a aproximativ 2.500 de familii din zonă ca măsură de precauţie, însă mulţi localnici au refuzat, spunând că sunt mai îngrijoraţi de faptul că îşi lasă în urmă mijloacele de trai şi bunurile decât de eventualele fluxuri de lavă.

Deşi nu este clar câte familii au fost evacuate în total, directorul unităţii de protecţie civilă din Tolima, Luis Fernando Velez, a declarat joi ziarului local El Tiempo, citat de CNN, că doar o mică parte - doar 87 de persoane şi-au părăsit locuinţele sub supravegherea agenţiilor sale.

Pantele Nevado del Ruiz, situate între provinciile Tolima şi Caldas, în centrul Columbiei, sunt terenuri fertile pentru fermierii locali, care spun că lăsarea vitelor în urmă i-ar ruina.

Guvernul local din provincia Tolima a anunţat că intenţionează să evacueze până la 12.000 de bovine, dintr-un total de peste 43.000.

Omar Valdes, secretarul pentru dezvoltare rurală din Tolima şi oficialul responsabil cu evacuarea vitelor, a declarat că fermierii se opun ordinului de evacuare din cauza experienţelor negative anterioare.

„În ocaziile anterioare în care au fost evacuaţi, inundaţiile (provocate de vulcan-n.r.) nu le-au afectat fermele, iar când s-au întors, fermierii au constatat că majoritatea bunurilor şi a vitelor le-au fost furate”, a explicat acesta.

Erupţiile vulcanului Ruiz pot fi deosebit de letale, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Smithsonian Institute's Global Volcanism Program, deoarece vârful vârfului este acoperit permanent de un strat de zăpadă şi gheaţă. Odată intrate în contact cu lava, zăpada şi viciul s-ar topi instantaneu, inundând pantele muntelui în alunecări de teren torenţiale numite lahars.

O astfel de tragedie a avut loc la 13 noiembrie 1985, la ultima erupţie masivă a vulcanului, care este cunoscută colectiv în Columbia sub numele de Tragedia Armero. Cu acea ocazie, la doar câteva ore după ce vulcanul Ruiz a început să erupă, un râu de noroi, pietre, lavă şi apă îngheţată a cuprins micul oraş Armero. Inundaţia a ucis peste 23.000 de oameni în doar câteva minute.

Mulţi locuitori locali îşi amintesc încă trauma din acea zi, dar puţini sunt dispuşi să îşi parieze mijloacele de trai doar pe avertismentele geologilor. Acelaşi vulcan a erupt în 2012, fără să provoace niciun deces.

În timp ce Tolima şi Caldas fac parte din regiunea columbiană relativ bogată în care se cultivă cafea, cea mai mare parte a activităţii economice este condusă de mici fermieri care deţin un număr limitat de animale şi se ocupă de parcele mici de teren şi pentru care vitele şi echipamentele agricole pe care le deţin sunt bunurile lor cele mai valoroase.

Deşi vulcanul din ce în ce mai activ este monitorizat zilnic de zeci de sonde, este imposibil să se prevadă cu exactitate dacă va erupe, şi cu atât mai puţin când. Cu toate acestea, există semne îngrijorătoare.

„În momentul de faţă, vulcanul ejectează aburi, cenuşă, gaze, iar mai aproape de crater s-a înregistrat un nivel ridicat de seismicitate”, a declarat Luis Fernando Velasco, directorul unităţii de gestionare a riscurilor din Columbia, UNGRD, într-o declaraţie video de săptămâna trecută.

În ultima vreme, solul din jurul vulcanului a fost zguduit de sute, uneori mii de mici cutremure pe zi. Iar vineri, o coloană de cenuşă şi fum provenind de la vulcan s-a ridicat pe cer pe o distanţă de peste 1500 de metri, potrivit unui raport al Serviciului geologic columbian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici