Unele ţări membre NATO analizează o acţiune militară în Siria

Unele ţări membre NATO analizează individual o acţiune militară în Siria, dar orice intervenţie a Alianţei ar urma "acceaşi succesiune de operaţiuni ca în cazul Libiei", a afirmat marţi comandantul suprem al forţelor NATO, amiralul american James Stavridis.

335 afișări
Imaginea articolului Unele ţări membre NATO analizează o acţiune militară în Siria

Unele ţări membre NATO analizează o acţiune militară în Siria - general (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de preşedintele comisiei Forţelor armate din Senatul american, amiralul Stavridis a răspuns "da" la întrebarea dacă unele ţări iau în considerare posibilitatea de a elimina apărarea antiaeriană siriană.

Dar "Alianţa a decis că a urma aceeaşi succesiune de operaţiuni ca pentru Libia" în 2011, unde NATO a intervenit pe baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, a unei susţineri din partea ţărilor din regiune şi a unui acord între cele 28 de state membre.

"Noi suntem pregătiţi, dacă ni se cere, să ne angajăm aşa cum s-a întâmplat în Libia", a asigurat el, precizând că în acest stadiu acţiunile statelor membre au la bază decizii naţionale.

Singurul rol al NATO în conflictul sirian se limiează la mobilizarea bateriilor antirachetă Patriot de-a lungul frontiere turce pentru a evita o intruziune aeriană sau vreo lansare de rachete din Siria.

"Situaţia în Siria este din ce în ce mai rea: 70.000 de morţi, un milion de refugiaţi determinaţi să părăsească ţara, probabil alte 2,5 milioane de persoane care s-au mutat dintr-o zonă în alta a ţării şi niciun sfârşit la orizont pentru acest război civil brutal", a deplâns şeful forţelor militare ale NATO.

Ajutarea rebeliunii siriene "ar contribui la scoaterea din impas şi la a pune capăt regimului (Bashar al-)Assad", a apreciat el, adăugând că aceasta este o "opinie personală".

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, la rândul său, cu o zi înainte că Alianţa Nord-Atlantică nu vrea să se amestece în dezbaterea privind furnizarea de arme rebelilor sirieni.

Problema referitoare la ridicarea embargoului privind armele, cerută de Franţa şi Marea Britanie, "nu priveşte NATO" şi "eu nu intenţionez să mă amestec, în niciun fel, în discuţiile din cadrul Uniunii Europene", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici