Uniunea Europeană a notificat Ungaria că noua lege ungară privind "protejarea suveranităţii naţionale" încalcă reglementările UE

Noua lege ungară privind "protejarea suveranităţii naţionale", despre care partidul de guvernământ Fidesz a declarat că este necesară pentru a proteja împotriva interferenţelor politice străine, încalcă legislaţia Uniunii Europene, a arătat miercuri Comisia Europeană.

36407 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană a notificat Ungaria că noua lege ungară privind "protejarea suveranităţii naţionale" încalcă reglementările UE

Uniunea Europeană a notificat Ungaria că noua lege ungară privind "protejarea suveranităţii naţionale", încalcă reglementările UE

Noua lege ungară privind "protejarea suveranităţii naţionale", despre care partidul de guvernământ Fidesz a declarat că este necesară pentru a proteja împotriva interferenţelor politice străine, încalcă legislaţia Uniunii Europene, a arătat miercuri Comisia Europeană.

Comisia a precizat că a trimis Ungariei o notificare oficială prin care anunţă că va deschide o procedură privind dreptul comunitar în legătură cu legea adoptată în decembrie, lege despre care a spus că încalcă valorile democratice şi drepturile fundamentale ale Uniunii, scrie Reuters.

Legislaţia ungară încalcă legislaţia UE privind democraţia şi drepturile egale ale cetăţenilor UE, legea privind protecţia datelor şi mai multe norme aplicabile pieţei interne, a specificat Comisia Europeană.

"Instituirea unei noi autorităţi cu puteri extinse şi un regim strict de monitorizare, aplicare şi sancţionare riscă să aducă prejudicii grave democraţiei", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Conform legii adoptate în Ungaria, va fi înfiinţată o autoritate separată pentru a monitoriza riscurile de interferenţă politică. Legea va pedepsi cu până la trei ani de închisoare finanţarea străină pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri.

Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere. În cazul în care nu răspunde la plângerile formulate în scrisoare, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat - o solicitare oficială de a se conforma legislaţiei UE - ca următoarea etapă a procedurii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici