Vadym Prystaiko: Dacă Ucraina renunţă la aderarea în NATO, războiul cu Rusia este evitat

Ucraina ar putea renunţa la cererea de aderare la NATO pentru a evita războiul cu Rusia, a declarat ambasadorul ţării în Marea Britanie.

16424 afișări
Imaginea articolului Vadym Prystaiko: Dacă Ucraina renunţă la aderarea în NATO, războiul cu Rusia este evitat

Ambasadorul Vadym Prystaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce priveşte obiectivul său de a se alătura alianţei militare atlantice, o mişcare despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi un declanşator de război.

„Am putea – mai ales să fim ameninţaţi aşa, şantajaţi şi împinşi la asta”, a spus Prystaiko atunci când a fost întrebat dacă Kievul şi-ar putea schimba poziţia cu privire la aderarea la NATO, notează Reuters.

Ucraina nu este membră NATO, dar are o promisiune care datează din 2008 că, în cele din urmă, i se va oferi oportunitatea de a adera, un pas care ar aduce alianţa condusă de SUA la graniţa Rusiei.

Putin spune că legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu alianţa ar putea face din aceasta o rampă de lansare pentru rachetele NATO care vizează Rusia. El spune că Rusia trebuie să stabilească „linii roşii ” pentru a preveni acest lucru.

Rusia a mutat peste 100.000 de soldaţi şi arme grele la o distanţă scurtă de Ucraina în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Statele Unite şi aliaţii săi din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă.

Moscova neagă că plănuieşte un atac, desemnând exerciţii de manevre militare, dar a emis cereri scrise ca NATO să renunţe la orice extindere ulterioară spre est, inclusiv în Ucraina. Membrii NATO au respins cererea.

Preşedintele american Joe Biden a vorbit duminică cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, şi a fost de acord să continue eforturile diplomatice pentru a încerca să rezolve criza, a declarat Casa Albă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici