Vârful Everest este mai înalt decât se credea anterior. Calculul comun chinezo-nepalez pune capăt unui dispute lungi dintre cele două ţări

  • Vârful Everest este mai înalt decât se credea anterior, conform unui nou calcul comun chinezo-nepalez care a pus punct unui conflict de lungă durată asupra înălţimii celui mai înalt vârf din lume, care se află pe graniţa comună a celor două ţări.
  • Kathmandu şi Beijingul aveau opinii diferite în ceea ce priveşte înălţimea exactă, dar după ce fiecare a trimis o expediţie de topografi în zona vârfului, au convenit că înălţimea oficială este de 8.848,86 metri, puţin mai mult decât calculele lor anterioare.
2890 afișări
Imaginea articolului Vârful Everest este mai înalt decât se credea anterior. Calculul comun chinezo-nepalez pune capăt unui dispute lungi dintre cele două ţări

Vârful Everest este mai înalt decât se credea anterior. Calculul comun chinezo-nepalez pune capăt unui dispute de lungă durată dintre cele două ţări

Nepal s-a bazat anterior pe o estimare de 8.848 de metri, realizată de Survey of India în 1954, care a inclus zăpadă situată vârfului de stâncă. Aceasta a fost considerată mult timp ca înălţimea „oficială”.
 
O măsurătoare chineză din 2005 a determinat că înălţimea stâncilor de pe vârf - cunoscută sub numele de Chomolungmu şi Sagamartha în limbile locale - a fost de 8.844,43 metri, cu aproximativ 3,7 metri mai mică decât estimarea din 1954.
 
Noua măsurare va avea un impact practic redus. K2, al doilea cel mai înalt munte din lume, este cu 237 metri mai jos.
 
Motivul pentru care cifra nou convenită poate fi temporară se datorează faptului că lanţul Himalaya lung de 2.900 km a fost format prin ridicarea cauzată de plăcile tectonice indiene şi eurasiatice care continuă să împingă Himalaya în sus în medie cu 1cm în fiecare an.
 
Damodar Dhakal, purtătorul de cuvânt al departamentului de anchetă din Nepal, a declarat că topografii nepalezi au folosit sistemul global de navigaţie prin satelit pentru a obţine „înălţimea exactă” a vârfului.
 
Everest este numit după topograful britanic George Everest din epoca colonială. George Everest, care a analizat regiunea Himalaya ca inspector general al Indiei, a avut în realitate puţină legătură directă cu muntele, care a fost numit după el la cererea Royal Geographic Society.
 
În schimb, Andrew Waugh, un topograf general, a fost primul care a sugerat că muntele este cel mai înalt din lume şi nu Kanchenjunga, care anterior se presupunea că era cel mai înalt.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici