Vaticanul neagă că ar fi împiedicat anchetele din Irlanda asupra unor acte de pedofilie

Vaticanul a negat în mod categoric sâmbătă că a "împiedicat" anchetele din Irlanda asupra unor acte de pedofilie comise până în 2009 în dioceza Cloyne, unde recunoaşte "erori grave" ale bisercii locale, în răspunsul său către autorităţile irlandeze.

128 afișări
Imaginea articolului Vaticanul neagă că ar fi împiedicat anchetele din Irlanda asupra unor acte de pedofilie

Vaticanul neagă că ar fi împiedicat anchetele din Irlanda asupra unor acte de pedofilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Subsecretarul pentru Relaţii cu Statele, monseniorul Ettore Balestrero, i-a remis sâmbătă dimineaţa însărcinatului cu Afaceri al Irlandei, Helena Keleher, un foarte aşteptat răspuns din partea Vaticanului adresat premierului Enda Kenny.

Premierul a acuzat Vaticanul în iulie că a împiedicat anchetele, după publicarea unui raport asupra unor acte de pedofilie comise între 1996 şi 2009 de 19 preoţi din cadrul doocezei rurale Cloyne, în sudul Irlandei.

Documentul Vaticanului "doreşte să clarifice că în niciun fel nu a împiedicat sau a încercat să se amestece într-o anchetă asupra infracţiunilor de abuzuri sexuale comise împotriva unor copii din dioceza Cloyne".

Acesta a ţinut de asemenea să clarifice faptul că "în niciun stadiu nu a făcut comentarii asupra măsurilor de protecţie a copiilor luate de statul irlandez, cu atât mai puţin să fi încercat să le saboteze".

În plus, Sfântul Scaun se declară "profund preocupat" de concluziile anchetei prezentate public la 14 iulie cu privire la "erori grave" constatate "în guvernanţa eclezială" a diocezei din Cloyne.

Vaticanul a anunţat un răspuns chibzuit la acuzaţiile grave formulate de Enda Kenny, care a apreciat că "violul şi torturarea copiilor au fost subestimate sau «gestionate» pentru a menaja instituţia, puterea şi reputaţia acesteia".

Premierul irlandez mai afirma că raportul relevă şi "disfuncţionalitatea, ruperea (de realitate), elitismul, narcisismul care domină cultura Vaticanului până în prezent".

La sfârşitul lui iulie, calificând ca "excesivă" acuzaţia premierului, Vaticanul l-a rechemat "pentru consultări" pe nunţiul papal, o hotărâre excepţională, care arăta criza profundă cu această ţară catolică, traumatizată de sute de abuzuri sexuale comise de membri ai clerului asupra unor copii.

Biserica din Irlanda este puternic discreditată de la publicarea în noiembrie 2009 a unui alt raport, care dezvăluia abuzuri asupra unor copii comise timp de zeci de ani de către preoţi, trecute sub tăcere de superiorii ierarhici din regiunea Dublinului.

După publicarea acestuia, Papa Benedict al XVI-lea a denunţat inerţia ierarhiei catolice irlandeze şi a cerut măsuri "concrete" pentru "restaurarea credibilităţii morale şi spirituale a Bisericii".

Ulterior a transmis catolicilor din Irlanda o Pastorală istorică, primul document al Bisericii Catolice pe această temă semnat de un papă, în care îşi exprima "ruşinea" şi "remuşcările".

În scrisoarea sa, Benedict al XVI-lea afirma că acei credincioşi vinovaţi de pedofilie trebuie să "răspundă" nu doar "în faţa lui Dumnezeu", ci şi în faţa justiţiei oamenilor.

Faptele dezvăluite în raportul asupra diocezei din Cloyne sunt recente, având loc până în 2009, lucru ce arată că aceste practici infracţionale au continuat în timpul Pontificatului lui Benedict al XVI-lea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici