Vezi aici primele imagini cu minerii chilieni blocaţi în subteran - VIDEO

Postul naţional chilian de televiziune a difuzat, joi seara, primele imagini cu grupul de 33 de mineri blocaţi în subteran de 21 de zile, în care aceştia apar organizaţi, destinşi şi vorbind despre felul în care s-au organizat la 700 de metri în subteran.

202 afișări
Imaginea articolului Vezi aici primele imagini cu minerii chilieni blocaţi în subteran - VIDEO

Vezi aici primele imagini cu minerii chilieni blocaţi în subteran

Postul public de televiziune, TVN, a difuzat scurte fragmente ale unei înregistrări video, cu o durată de 45 de minute. Înregistrarea a fost deja prezentată familiilor celor 33 de mineri, blocaţi, în urma unei alunecări de teren, la 5 august, în mina de cupru de la San Jose, în nordul ţării, potrivit declaraţiilor unora dintre rudele minerilor.

"Aici, avem totul bine organizat", afirmă unul dintre mineri, pe jumătate dezbrăcat, neras, arătând în direcţia unui punct farmaceuic, în care afirmă că există alcool, medicamente, deodorant, pastă de dinţi.

"De aici, luăm apă pentru (spălatul pe) dinţi, pe faţă", spune el arătând în direcţia unui bidon. El arată, ulterior, spre "un pahar pentru spălatul pe dinţi", adăugând că "ne asigurăm nevoile de bază".

"Aici este colţul în care ne distrăm, unde organizăm o întâlnire zilnică, unde planificăm (...). Aici ne rugăm", continuă minerul, deplasându-se câţiva metri.

"Este cantina noastră. Acolo, colegii noştri au făcut tot posibilul şi au inventat un domino", continuă el, referindu-se la un joc, pe o masă. În spatele lui, se aud râsete.

Imaginile, destul de clare, surprind mai mulţi mineri care salută, la trecerea camerei video.

Transmit "salutări familiei mele. Scoteţi-ne repede de aici, vă rugăm", spune unul dintre ei.

Transmit "un salut întregii lumi, tuturor, dar mai ales celor care fac eforturi în vederea unei reuşite" a operaţiunilor de salvare, spune un altul.

Fragmentele difuzate surprind aproximativ 20 de bărbaţi, dintre care o parte stau culcaţi, într-un colţ pentru relaxare.

Către finalul înregistrărilor, minerii intonează imnul naţional.

Acestea sunt primele imagini ale grupului de mineri, filmate cu ajutorul unei camere miniaturale, care le-a fost trimisă cu una dintre sondele utilizate pentru aprovizionare, la primul contact cu salvatorii, duminică.

Imagini scurte şi neclare, filmate cu o cameră timp de aproximativ o secundă, arătau, luni, câteva lampe de miner şi, în trecere, o faţă.

Operaţiunile de salvare a celor 33 de bărbaţi urmează să dureze între trei şi patru luni, potrivit autorităţilor.

După 21 de zile petrecute în subteran, minerii se află într-o stare de sănătate "rezonabilă", în pofida faptului că au slăbit şi sunt deshidrataţi, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich, după un examen medical la distanţă, cu ajutorul unui miner, care are cunoştinţe de infirmier.

Potrivit echipei medicale care-i monitorizează, bărbaţii au pierdut, în cele 17 zile, de când au rămas izolaţi, între opt şi zece kilograme în greutate.

În afară de mesaje pentru familiile lor, microcamera le va permite minerilor să le arate medicilor de la suprafaţă "leziunile (la nivelul) pielii şi ale mucoaselor" şi ochii afectaţi de praf, a mai anunţat ministrul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici