Vicepremierul spaniol: Trebuie să salvăm Catalonia şi să protejăm interesele generale ale Spaniei

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a declarat joi că aplicarea Articolului 155 din Constituţia ţării este o obligaţie legală, democratică şi politică, pentru salvarea Cataloniei şi pentru protejarea intereselor generale ale Spaniei, relatează site-ul cotidianului El Pais.

331 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul spaniol: Trebuie să salvăm Catalonia şi să protejăm interesele generale ale Spaniei

Vicepremierul spaniol: Trebuie să salvăm Catalonia şi să protejăm interesele generale ale Spaniei

"Trebuie să salvăm Catalonia. Prin autorizarea aplicării Articolului 155 ne-am îndeplinit o obligaţie legală, democratică şi politică. Drumul către orice formă de independenţă trebuie să se încheie, odată cu revenirea în legalitate, o nouă etapă în care toate drepturile şi legile sunt respectate. Toată această situaţie a început ca un exerciţiu uriaş de iresponsabilitate, independenţa fiind singura variantă pe care a văzut-o preşedintele Mas (n.a. - Artur Mas, fostul şef al executivului catalan) înainte de criza economică ... a decis să sacrifice coabitarea în Catalonia şi, în loc să-şi asume responsabilitatea, a hotărât să dea vina pe spanioli pentru faptele negative din Catalonia", a spus Soraya Saenz de Santamaria, într-un discurs în Senatul spaniol.

Vicepremierul spaniol l-a acuzat pe Carles Puigdemont că a refuzat dialogul şi că a condus Catalonia la "o guvernare greşită" şi a permis în mandatul său "creşterea intoleranţei pentru cei care au o altă opinie şi mai presus de toate spun adevărul".

"Guvernul catalan a dat mereu dovadă de iresponsabilitate. Nu au livrat ce au promis şi nu au primit recunoaştere nicăieri în lume. Toate visele şi înşelăciunile vor fi întrerupte. Vom acţiona în beneficiul loialităţii între instituţii, în favoarea respectului pentru pluralitate şi diversitate. Aplicarea Articolului 155 este fundamentală pentru restabilirea legii şi pentru protejarea intereselor generale ale Spaniei. Orice idee poate fi apărată în democraţie, dar nu am văzut nicio propunere din partea lor pentru revizuirea Constituţiei, singura cale de a discuta situaţia în ambele camere ale Parlamentului", a spus Soraya Saenz de Santamaria.

Oficialul guvernului de la Madrid a condamnat decizia lui Carles Puigdemont de a nu se adresa Senatului Spaniei pentru a explica demersul privind independenţa regiunii autonome.

"De sâmbăta trecută, când executivul a aprobat aplicarea Articolului 155, nu a venit nimic relevant din partea lor, doar zgomot. Puigdemont a renunţat la toate oportunităţile. Când au renunţat să mai respecte legea, au semănat neîncredere şi au adus prejudicii încrederii în instituţii. Au dus problemele instituţionale pe străzile din Catalonia şi în casele catalanilor. Au afectat mândria catalanilor şi a spaniolilor. Este democraţia care am câştigat-o şi nimeni nu o poate slăbi", a mai spus Soraya Saenz de Santamaria.

Senatul Spaniei este aşteptat să aprobe, vineri, planul lui Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea în Senat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici