Vicepremierul turc: Turcia va rămâne în Uniunea vamală a UE, în ciuda dorinţei Germaniei

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a declarat miercuri că Turcia nu poate fi exclusă din Uniunea vamală a Uniunii Europene, chiar dacă Germania doreşte acest lucru, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

521 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul turc: Turcia va rămâne în Uniunea vamală a UE, în ciuda dorinţei Germaniei

Vicepremierul turc: Turcia va rămâne în Uniunea vamală a UE, în ciuda dorinţei Germaniei

"Cred că multe ţări din UE vor acţiona cu bun simţ. Turcia nu a fost o povară pentru nimeni până acum. Viitorul Europei fără Turcia este de neconceput. Cred că mulţi lideri sensibili vor avea în vedere acest fapt şi se vor feri de pasul acesta periculos, pentru că ar dăuna tuturor. În acest scenariu, toată lumea pierde, atât Turcia, cât şi UE", a spus Simsek.

În ceea ce priveşte relaţiile Turcia-UE, vicepremierul turc a declarat că ţara sa nu este un actor nou în Europa şi şi-a exprimat uimirea cu privire la modul în care situaţia este utilizată ca material politic intern în unele ţări europene.

"Sperăm că lucrurile vor merge într-un sens bun odată ce atmosfera electorală se va sfârşi, după alegerile din această toamnă din Germania şi Austria", a mai spus Simsek, adăugând că eforturile de a afecta legăturile dintre Turcia şi UE ar trebui blocate.

Recent, cancelarul german Angela Merkel a semnalat faptul că Blocul comunitar nu va începe discuţii cu Ankara privind modernizarea uniunii vamale existente, din cauza tensiunilor recente.

"În orice caz, pentru moment nu vom purta discuţii cu Turcia privind îmbunătăţirea şi consolidarea uniunii vamale", a spus Merkel. Turcia a încheiat un acord vamal cu UE în 1995 şi actualizarea acestuia este printre priorităţile guvernului turc.

Angela Merkel a mai declarat în campania electorală că anularea negocierilor de aderare la UE cu Turcia nu este o decizie pe care Germania ar putea să o ia în mod unilateral, dar a subliniat că nu a mizat pe succesul negocierilor cu Ankara.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici