Victimele violurilor din timpul războiului bosniac îi cer Angelinei Jolie să nu le expună poveştile

Femeile care au fost violate de soldaţi sârbi în timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995) i-au transmis Angelinei Jolie, care va regiza un film a cărui acţiune se petrece în perioada respectivă, să nu le expună poveştile traumatizante, relatează The Independent.

1644 afișări
Imaginea articolului Victimele violurilor din timpul războiului bosniac îi cer Angelinei Jolie să nu le expună poveştile

Victimele violurilor din timpul războiului bosniac îi cer Angelinei Jolie să nu le expună poveştile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poveştile femeilor bosniace sunt asemănătoare: toate sunt despre bărbaţii cu arme automate şi lanterne care le-au intrat în case, în timpul nopţii, la începutul războiului din Bosnia, în aprilie 1992.

După ce bărbaţii bosniaci au fost luaţi prizonieri sau ucişi, fetele şi femeile musulmane au fost violate, în mod repetat, timp de săptămâni sau chiar luni, de către soldaţi sârbi, până când au reuşit să fugă, în vara lui 1992.

Traumele femeilor din Bosnia au fost aduse din nou în atenţia opiniei publice, după ce actriţa Angelina Jolie a anunţat că va face un film despre povestea de dragoste dintre un sârb şi o musulmană.

La mijlocul lui octombrie, Ministerul Culturii al Federaţiei croato-musulmane a anulat autorizaţia de filmare în Bosnia a acestui lungmetraj, care marchează debutul regizoral al celebrei actriţe americane. Autorităţile bosniace au acţionat la cererea înaintată de asociaţia locală "Femei victime ale războiului" din Sarajevo, ce a criticat scenariul acestui proiect cinematografic, care, potrivit acestei organizaţii, ar evoca povestea de dragoste dintre o femeie musulmană violată în timpul războiului şi agresorul ei, un militar sârb. Ulterior, Jolie a obţinut o nouă autorizaţie de filmare pentru acest proiect. Angelina Jolie nu face parte din distribuţia peliculei, însă ea este producătoarea şi scenarista filmului. Filmările vor începe în Sarajevo, în decembrie.

Victimele violurilor în masă, însă, au spus că ideea că poveştile lor vor fi expuse din nou este o "tortură".

Una dintre acestea, Bakira Hasecic, în vârstă de 55 de ani, lidera organizaţiei "Femei victime ale războiului", a spus că tragedia femeilor din Bosnia nu poate fi, în niciun caz, transformată în subiect de film.

"Lucrurile prin care am trecut nu pot fi filmate", a spus aceasta, care a precizat că şi-a dedicat viaţa pentru a-i găsi pe agresorii ei şi ai altor femei şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei.

"Fac toate acestea pentru ca încercările prin care am trecut să nu se mai întâmple, dar răzbunarea nu duce nicăieri", a mai spus aceasta.

Nouăzeci la sută dintre femeile violate în timpul războiului erau musulmane, cu vârste între 12 şi 80 de ani. Majoritatea încă fac terapie, nu numai din cauza violurilor, ci şi pentru că le-au fost ucişi copiii, părinţii, soţii sau fraţii şi pentru că le-au fost distruse căminele. Multe dintre ele suferă de boli cronice cauzate de traumele psihologice trăite.

Sute şi chiar mii dintre victime au rămas însărcinate cu agresorii lor, dar unele au avortat imediat după ce au fugit în zone din ţară controlate de musulmani, în vara lui 1992 sau în 1993.

Aproximativ 200 de femei au născut bebeluşii, dar i-au oferit spre adopţie sau i-au trimis la orfelinate. Numai câteva au păstrat copiii, ascunzându-le acestora adevărul despre taţii lor.

Unele dintre femeile violate, fiind stigmatizate în societatea musulmană, au fost respinse de familiile lor.

ONG-urile pentru drepturile omului le-au ajutat pe acestea, obţinându-le dreptul la o pensie lunară de 250 de euro.

Psihologii spun că aceste femei sunt mai degrabă "supravieţuitoare" decât victime, dar subliniază că "rănile lor nu se vor vindeca niciodată".

Tribunalul Internaţional pentru Crime de Război din Haga, precum şi instanţele din Sarajevo au dat, până în prezent, sentinţe de 500 de ani soldaţilor şi civililor sârbi care au comis violuri în masă, în timpul războiului din Bosnia.

Angelina Jolie, care este ambasadoare a bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi din cadrul ONU (UNHCR), a anunţat că va regiza şi va juca într-un film a cărui acţiune se petrece în timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995), într-o declaraţie dată publicităţii, în luna august, de UNHCR.

Angelina Jolie este una dintre actriţele cel mai bine plătite de la Hollywood, cu venituri de 20 de milioane de dolari câştigate în ultimele 12 luni, potrivit revistei Forbes. Actriţa, care a fost nominalizată pentru a doua oară la premiile Oscar în februarie 2009, pentru rolul din "Schimbul/ Changeling", regizat de Clint Eastwood, are o relaţie de mai mulţi ani cu actorul Brad Pitt, alături de care a şi jucat în "Dl. & Dna. Smith". Jolie a devenit celebră graţie rolului principal din franciza "Lara Croft", a jucat în multe producţii cu succes la public, dar a câştigat şi premiul Oscar pentru rol secundar, în 2000, cu rolul din "Tinereţe furată/ Girl, Interrupted".

Războiul din Bosnia a făcut circa 100.000 de morţi, iar mai multe mii de femei au fost violate în timpul acestui conflict, potrivit organizaţiilor internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici