VIDEO Alertă de securitate. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, şi preşedintele Lituaniei, evacuaţi din baza NATO Siauliai în urma unui incident cu o aeronavă rusă

  • Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, şi preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, au fost evacuaţi în timpul unei conferinţe de presă de la o bază militară NATO din Lituania.
  • Două avioane Eurofighter au decolat ca să intercepteze o aeronavă neidentificată rusă. „Avionul era într-o misiune urgentă”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului spaniol.
  • Conferinţa de presă a premierului Spaniei şi a preşedintelui Lituaniei a fost reluată la circa 30 de minute după incident.
  • Bogdan Nicolae, specialist în Securitate: „Rusia are alegeri în toamnă, aşă că are nevoie de o retorică puternică împotriva NATO”.
  • Pedro Sánchez se află în turneu în republicile baltice. Joi, s-a întâlnit cu Gitanas Nausėda la baza NATO din Siauliai.
6670 afișări
Imaginea articolului VIDEO Alertă de securitate. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, şi preşedintele Lituaniei, evacuaţi din baza NATO Siauliai în urma unui incident cu o aeronavă rusă
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, şi preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, au fost evacuaţi în timpul unei conferinţe de presă de la o bază militară NATO din Lituania. Potrivit unor surse guvernamentale, armata s-a confruntat cu o alertă de securitate reală. În timp ce preşedintele lituanian Gitanas Nauseda făcea declaraţii, în baza militară a fost activată o alertă antiaeriană, din cauza apropierii neautorizate a unui avion militar rus.
 
Două avioane de vânătoare Eurofighter au fost mobilizate pentru interceptarea aeronavei militare suspecte, care părea să se apropie în mod neautorizat survolând Marea Baltică.
 
„Avionul era într-o misiune urgentă, iar conferinţa de presă va fi reluată curând”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al oficialului spaniol.
 
Conferinţa de presă a premierului Spaniei şi a preşedintelui Lituaniei a fost reluată la circa 30 de minute după incident, conform cotidianului El Pais. 

În Lituania, Letonia şi Estonia sunt staţionaţi militari NATO pentru misiuni care au rolul descurajării acţiunilor provocatoare ale Rusiei.

„Rusia are alegeri în toamnă, aşă că are nevoie de o retorică puternică împotriva NATO. Armata rusă trebuie să arate că este un competitor important pentru politica NATO. Prin genul acesta de provocări, partidul lui Putin provoacă o atmosferă favorabilă pentru câştigarea alegerilor în toamnă”, declară Bogdan Nicolae, specialist în Securitate, pentru Aleph News.
 
Sánchez se află într-un turneu de trei zile în ţările baltice. Joi, premierul spaniol a participat la o misiune NATO, la baza militară Siauliai. Acesta ar urma să îşi continue călătoria oficială în capitala Vilnius, unde se va întâlni cu premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte.

Sánchez se va întâlni, de asemenea, cu principalul lider al opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Întâlnirea are loc în contextul unor tensiuni extinse. Ţările baltice au susţinut puternic impunerea de sancţiuni asupra Belarusului în urma alegerilor prezidenţiale din august 2020, când Alexandr Lukaşenko a câştigat un al şaselea mandat nerecunoscut de opoziţie sau de Uniunea Europeană şi, mai recent, după arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici