VIDEO Proteste masive în Franţa faţă de măsurile lui Emmanuel Macron privind vaccinarea şi certificatul COVID-19

  • Sunt proteste masive în mai multe oraşe din Franţa faţă de măsurile preşedintelui Emmanuel Macron privind vaccinarea şi certificatul COVID-19.
  • Emmanuel Macron a decis vaccinarea obligatorie a personalului medical şi extinderea utilizării certificatelor COVID-19.
  • Manifestanţii au scandat „Libertate", „Contra dictaturii", „Contra permisului sanitar".
13673 afișări
Imaginea articolului VIDEO Proteste masive în Franţa faţă de măsurile lui Emmanuel Macron privind vaccinarea şi certificatul COVID-19

Proteste masive în Franţa

UPDATE Proteste în Lyon

Violenţe între protestatari care se opun vaccinării şi utilizării certificatelor Covid-19 au avut loc, miercuri după-amiază, în oraşul francez Lyon, afirmă surse citate de postul BFMTV.

Aproximativ 1.400 de persoane au protestat în Piaţa Bellecour, în centrul oraşului Lyon. Unii manifestanţi au aruncat cu obiecte spre agenţii forţelor de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

VEZI AICI VIDEO Protestele din Franţa. Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine în oraşul Lyon

Proteste masive în Franţa

Mii de persoane au protestat miercuri, de Ziua Naţională, în mai multe oraşe în Franţa, denunţând deciziile preşedintelui Emmanuel Macron privind utilizarea certificatului Covid-19 şi impunerea vaccinării pentru personalul medical, informează publicaţiile Le Figaro şi Le Monde.

VEZI AICI VIDEO Sute de protestatari au pătruns cu forţa în curtea unei instituţii din Franţa

Mii de oameni protestează în oraşele Paris, Toulouse, Montpellier, Marseille şi Annecy. La proteste participă inclusiv activişti ai Mişcării "Vestele Galbene", care denunţă de doi ani erodarea nivelului de trai în Franţa şi restricţiile antiepidemice.

În Paris s-au înregistrat confruntări sporadice între manifestanţi şi forţele de ordine. Manifestanţii au scandat "Libertate", "Contra dictaturii", "Contra permisului sanitar". Forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor. În următoarele zile, sunt programate proteste în toate regiunile Franţei.

Deciziile preşedintelui Emmanuel Macron privind vaccinarea obligatorie a personalului medical care intră în contact cu persoane vulnerabile şi privind extinderea utilizării certificatelor Covid-19 generează controverse juridice în Franţa, existând numeroase voci care denunţă încălcarea drepturilor.

Preşedintele Emmanuel Macron a apărut luni seară la televiziuni şi a transmis că, deşi situaţia epidemică ar fi „sub control", vaccinarea anti-coronavirus trebuie să devină obligatorie pentru angajaţii medicali care intră în contact cu „persoane fragile", iar certificatele Covid-19, care atestă vaccinarea, vindecarea sau un test negativ, vor deveni obligatorii pentru participarea la evenimente unde sunt prezente mai mult de 50 de persoane, inclusiv în trenuri şi avioane, dar nu şi în mijloacele de transport în comun urbane.

În acest context, 926.000 de persoane s-au înscris imediat pe platforme online pentru a se programa la vaccinare. „Poate că acesta a fost efectul dorit", afirmă Serge Slama, profesor de Drept Public la Universitatea Grenoble-Alpes.

„Calendarul prezentat de preşedinte este total nerealist. Este vorba de o strategie imediată, în trei săptămâni toată lumea ar trebui să fie vaccinată, ceea ce nu este fezabil", acuză profesorul Serge Slama.

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii, în Franţa, care are populaţia de peste 67 de milioane de locuitori, până acum s-au vaccinat cu prima doză 35,9 milioane de persoane. Ambele doze le-au fost administrate la 27,8 milioane de persoane.

„Există riscul unei apariţiei unei fracturi în egalitate, între cei aproape 36 de milioane de francezi vaccinaţi şi 30 de milioane de francezi care vor fi excluşi de facto din activităţile cotidiene; de asemenea, apar probleme de constituţionalitate, din cauza măsurilor disproporţionate, care afectează drepturi fundamentale", argumentează profesorul Serge Slama.

„Imaginaţi-vă că trebuie să prezentaţi codul QR în mod sistematic, de şase-şapte ori pe zi. Este neverosimil. Există o disproporţie între constrângerile care ne sunt impuse şi drepturile noastre de a ne deplasa şi de a face anumite lucruri, în timp ce rata de infectare rămâne scăzută", afirmă, la rândul său, Paul Cassia, profesor de Drept Public la Universitatea Panthéon-Sorbonne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici