Viena, unde a avut loc schimbul de spioni ruso-american, este cunoscută drept capitala secretelor

Loc de întâlnire în Europa Centrală, Viena se poate lăuda că a găzduit mai mulţi spioni în timpul Războiului Rece şi până la căderea Zidului Berlinului decât orice altă capitală a lumii.

92 afișări
Imaginea articolului Viena, unde a avut loc schimbul de spioni ruso-american, este cunoscută drept capitala secretelor

Viena, unde a avut loc schimbul de spioni ruso-american, este cunoscută drept capitala secretelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aici continuă schimbul de secrete, dar nu pe plan politic, ci în domeniile economic şi tehnologic, potrivit istoricului Siegfried Beer, care conduce Centrul Austriac pentru Informaţii, Propagandă şi Studii de Securitate (ACIPSS).

Potrivit lui Beer, citat de BBC, "se estimează în prezent că 2.000-3.000 de agenţi şi informatori lucrează la Viena", majoritatea foşti spioni din Războiul Rece, reconvertiţi pentru alte forme de spionaj.

În acest sens, Viena menţine o tradiţie a secretului de peste un secol, deoarece încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea aici se întâlneau persoane venite din tot imperiul austro-ungar pentru a-şi împărtăşi secretele cele mai explozive.

Dar perioada cea mai fastă pentru agenţi este cea a Războiului Rece ideologic între cele două blocuri, care a debutat în 1947, la două zile după căderea celui de-al treilea Reich şi proclamarea celei de-a doua Republici austriece.

Austria şi Viena s-au divizat atunci în patru zone de ocupaţie, conform termenilor Conferinţei de la Potsdam, repartizate între Uniunea Sovietică, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa.

Reţelele de informaţii, mai ales CIA şi KGB, desfăşoară o concurenţă cu atât mai încrâncenată cu cât informatorii - mulţi refugiaţi - sunt dispuşi să ofere cel mai mic indiciu în schimbul hranei.

Filmul lui Carol Reed, "Al treilea om", inspirat din romanul lui Graham Greene, traduce fidel atmosfera acestui război ascuns.

Atentă să îşi păstreze neutralitatea, proclamată în 1955, şi relaţiile de bună vecinătate cu ţările Europei de Est, Austria are tendinţa de a închide ochii în faţa activităţilor spionilor pactului de la Varşovia, atât timp cât securitatea sa nu este ameninţată.

Gazda a numeroase agenţii şi centre internaţionale, la Viena s-a construit în 1986, în apropiere de centrul ONU, o clădire gigantică pentru diplomaţii şi cercetătorii sovietici. Acest lucru se întâmpla cu trei ani înainte de căderea Zidului Berlinului, în 1989, şi cu cinci înaintea destrămării URSS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici