Violenţe în Siria, în prima zi a misiunii observatorilor ONU

Lupte violente au avut loc între militari sirieni şi dezertori, iar la Homs au fost reluate bombardamentele, luni, în prima zi a misiunii observatorilor ONU însărcinaţi cu evaluarea respectării unei fragile încetări a focului, după 13 luni de contestare reprimată sângeros.

307 afișări
Imaginea articolului Violenţe în Siria, în prima zi a misiunii observatorilor ONU

Violenţe în Siria, în prima zi a misiunii observatorilor ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Treisprezece civili au fost ucişi în ţară, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG), ambasadoarea americană la ONU Susan Rice avertizând că misiunea observatorilor va fi pusă în discuţie, în cazul în care violenţele persistă, după ce occidentalii au anunţat că se îndoiesc de voinţa regimului lui Bashar al-Assad de a renunţa la reprimare.

Luptele s-au desfăşurat la Idleb (nord-vest), unde patru civili au fost ucişi, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului cu sediul la Londra. La Homs (centru), oraş din care aproximativ 30% se află în continuare în afara controlului puterii, armata a bombardat cu obuze de mortier cartierele Khaldiye et de Bayada, controlate de rebeli.

Civili au fost ucişi, de asemenea, la Hama (centru) şi Deraa (sud).

În paralel au avut loc manifestaţii masive împotriva regimului, potrivit unor înregistrări video postate de Comitetele Locale de Coordonare (LCC), care conduc mobilizarea pe teren.

O înregistrare video prezintă sute de manifestanţi la Idleb "denunţând capitularea internaţională" şi "susţinând Homs şi regiunile vizate" de forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care nu recunoaşte mişcarea de contestare şi afirmă că vrea să termine cu "grupările teroriste".

Misiunea, votată sâmbătă cu unanimitate de către Consiliul de Securitate al ONU, se anunţă foarte riscantă pentru cei şase observatori neînarmaţi, ajunşi deja pe teren, sub conducerea colonelului marocan Ahmed Himmiche.

"Fără încetarea focului, fără măcar un început de proces politic, această misiune va fi una dintre cele mai dificile întreprinse vreodată de către ONU", a apreciat un diplomat din cadrul organizaţiei, chiar dacă bilanţurile victimelor sunt net inferioare celor din zilele de dinaintea intrării în vigoare a încetării focului, pe 12 aprilie.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, violenţele s-au soldat cu aproximativ 60 de morţi de la intrarea în vigoare a încetării focului, în timp ce, anterior, în fiecare zi erau înregistraţi zeci de morţi. În cursul celor 13 luni de revoltă, care s-a militarizat în faţa reprimării, au fost ucise aproxiamtiv 11.000 de persoane, majoritatea civili, potrivit acestui ONG.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat Damascul la "reţinere maximă", iar opoziţia la "cooperare deplină", în vederea unei reuşite a încetării focului.

Rezoluţia 2.042, prima adoptată de către Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Siria de la începutul crizei, pe 15 martie 2011, prevede mobilizarea în următoarele zile a 30 de observatori militari şi stipulează că Damascul este responsabil de securitatea lor.

Emisarul ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan, autorul planului de pace, doreşte trimiterea a peste 200 de observatori în Siria, însă această misiune va necesita o nouă rezoluţie şi o încetare totală a violenţelor.

Prima sarcină a observatorilor va fi "să stabilească un cartier general operaţional" la Damasc, potrivit ONU. Ulterior, ei urmează să intre în contact cu Guvernul şi opoziţia, cu scopul de a le explica rolul lor, după care se vor deplasa în alte oraşe, în vederea stabilirii unor baze.

Siria a aprobat această misiune "deoarece nu are nimic de ascuns şi speră ca aceşti observatori vor transmite imaginea reală a ceea ce se petrece pe teren", a anunţat agenţia oficială Sana.

LCC au apelat la crearea unei linii telefonice de tip "hot-line" între militanţii de pe teren şi observatori, destinate facilitării monitorizării.

În afară de încetarea ostilităţilor, planul Annan prevde retragerea trupelor în cazărmi, dreptul de a manifesta paşnic, eliberarea a zeci de mii de persoane arestate şi libera circulaţie a presei străine.

Potrivit militanţilor, tancurile sunt în continuare în oraşe, iar armata nu a desfiinţat barajele pe care le-a instalat.

În plus, arestările continuă. Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a anunţat arestarea unei jurnaliste, Marie Issa, şi a soţului său, la domiciliul lor, lângă Damasc. Anwar Buni, un avocat pentru drepturile omului, a anunţat arestarea a 42 de tineri care au manifestat joi în faţa Parlamentului, la Damasc.

În urma unei vizite întreprinse la Moscova săptămâna trecută, şeful diplomaţiei siriene Walid al-Muallem a efectuat o vizită în China, celălalt aliat al regimului.

La Geneva, Comisia de Anchetă asupra Siriei, creată de către Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU, a denunţat "masacre extrajudiciare ale unor militari capturaţi" comise de rebeli şi s-a declarat "serios îngrijorată" de bombardarea intensivă a oraşului Homs şi utilizarea de armament greu de către armată.

De asemenea, reprezentanţi ai unor triburi siriene care se opun regimului, au anunţat la Istanbul că îşi unesc eforturile în cadrul unei "Adunări a Triburilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici