Volodimir Zelenski pune la îndoială angajamentul NATO faţă de clauza de apărare colectivă: "Articolul 5 nu a părut niciodată atât de slab ca în prezent"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a intensificat marţi criticile la adresa NATO după invazia Rusiei în ţara sa, punând la îndoială angajamentul alianţei faţă de clauza de apărare colectivă prevăzută la articolul 5.

33695 afișări
Imaginea articolului Volodimir Zelenski pune la îndoială angajamentul NATO faţă de clauza de apărare colectivă: "Articolul 5 nu a părut niciodată atât de slab ca în prezent"

Volodimir Zelenski pune la îndoială angajamentul NATO faţă de clauza de apărare colectivă: "Articolul 5 nu a părut niciodată atât de slab ca în prezent"

Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs video că articolul 5 nu a părut niciodată "atât de slab ca în prezent", relatează Reuters.

NATO nu a trimis trupe pentru a apăra Ucraina, care nu este membră a alianţei militare occidentale, iar preşedintele ucrainian a sugerat că NATO ar reacţiona "în acelaşi mod" în cazul în care unul dintre membrii săi ar fi atacat de Rusia.

Liderii NATO au respins anterior astfel de sugestii. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, în timpul unei vizite în Lituania săptămâna trecută, că Statele Unite au un angajament "sacrosanct" faţă de garanţia articolului 5 privind apărarea reciprocă între statele membre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici